top of page

Dubrovnik, Split i Zagreb zabilježili pad broja putnika u travnju

Hrvatske su zračne luke zbog pandemije COVID-19 zabilježile pad broja putnika u ožujku, no brojke iz travnja još su gore, s obzirom da se na početku ožujka promet odvijao gotovo po redovnom redu letenja.

Osoblje ZL Split, photo: CROPIX

Travanj je definitivno mjesec u kojem razmjeri štete uzrokovani pandemijom izlaze na vidjelo. Prizemljeni zrakoplovi u zračnim lukama diljem Europe i svijeta te tisuće otpuštenih radnika u avioindustriji tek su površina svega onoga što se trenutno događa u svijetu avijacije. Promjene koje su se dogodile u svega nekoliko mjeseci zbilja jesu ogromne. Još sa Božić 2019. putnici su mogli putovati gotovo gdje su htjeli, avioindustrija je u tom trenutku pružala najrasprostraniju mrežu letova i destinacija nego ikada prije, a svega nekoliko mjeseci kasnije nalazimo se u situaciji gdje je gotovo pa nemoguće putovati zrakoplovom.


Travanj je mjesec u kojem je na snazi ljetni red letenja i u jadranskim zračnim lukama kreće buđenje iz zimskog sna. Pokreću se brojne sezonalne linije što naravno utječe i na samu statistiku naših zračnih luka.


No, ne i ovog travnja. Dubrovačka je zračna luka u travnju 2019. godine imala 210 803 putnika, uz kontinuirani rast već godinama. U travnju ove godine zračna je luka bila zatvorena te je time redovni komercijalni zračni promet bio nemoguć. Iz tog razloga travanjski rezultat jest katastrofalan.


Brojke za svibanj trebale bi biti bolje, mjere popuštaju i postoji naznaka da bi neke aviokompanije mogle ponovno letjeti prema ovom gradu, za sada je sigurna Croatia Airlines koja će od 11. svibnja ponovno letjeti dva puta dnevno između Dubrovnika i Zagreba.


Zračna luka Split ostala je otvorena u travnju, no bez komercijalnih odnosno redovnih putničkih linija. U travnju 2019. godine splitska je zračna luka zabilježila promet od 156 381 putnika, u travnju 2020. svega 6 putnika!


Zračna luka Zagreb, jedina zračna luka u Hrvatskoj koja ima redovan promet (jedna dnevna rotacija Croatia Airlinesa između Frankfurta i Zagreba) zabilježila je također katastrofalan pad broja putnika. U travnju prošle godine kroz ovu je zračnu luku prošlo 280 790 putnika, dok je u travnju ove godine zabilježeno svega 5118 putnika. Kako bi ove brojke prikazali još jasnije, promet od 5 tisuća putnika jest promet zagrebačke zračne luke u srpnju u jednom danu, subotom ili nedjeljom!


Treba napomenuti da je uz riječki, zagrebački aerodrom jedini imao organizirane repatrijacijske letove u travnju, pa zbog toga i ima nešto bolji promet u travnju u odnosu na ostale dvije zračne luke. Redovna linija za Frankfurt nije mogla napraviti veliki pomak u statistici s obzirom da je na njoj u travnju load factor vrlo često bio manji od 20 putnika.


Svibanj će svakako biti mjesec u kojem će se bilježiti gubitci (kao i u cijeloj 2020. godini), možemo se nadati da će tijekom ovog mjeseca ipak doći do uspostavljanja određenih linija.

bottom of page