top of page

Dubrovačka zračna luka održala vježbu izvanrednog događaja!

U Zračnoj luci Dubrovnik danas je održana cjelovita vježba izvanrednog događaja na aerodromu. Ovakva vježba se redovito održava jednom u dvije godine, a sve u skladu s međunarodnim propisima i obvezama koje zračna luka mora zadovoljiti.

Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL

U sklopu same vježbe sudjelovalo je ukupno više od 250 zaposlenika zračne luke te ostalih sudionika. Zračna luka Dubrovnik održala je vježbu u suradnji s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe, nacionalnim prijevoznikom Croatia Airlines, MUP - PAP Čilipi, Ravnateljstvom civilne zaštite, Zavodom za hitnu medicinu Dubrovačko - neretvanske županije, Zavodom za javno zdravstvo Dubrovačko - neretvanske županije, vatrogasnim snagama Dubrovačko - neretvanske županije (JVP i DVD-ovi), Hrvatskom agencijom za civilno zrakoplovstvo i ostalim sudionicima.

Vježba se održala prema sljedećem hodogramu:

  • Sve je započelo simulacijom izvanrednog događaja u svezi s otmicom zrakoplova u letu te s namjerom slijetanja zrakoplova u Zračnu luku Dubrovnik za 20-tak minuta. Pilot je informaciju o otmici zrakoplova zaprimio putem radiokomunikacije od dežurnog kontrolora HKZP-a;

  • 15 minuta nakon proglašenja izvanrednog događaja otmice zrakoplova pilot je dao informaciju dežurnom kontroloru kako je otmičara uspio onesposobiti;

  • 20 minuta nakon proglašenja izvanrednog događaja otmice zrakoplova, a prilikom slijetanja u Zračnu luku Dubrovnik dolazi do nekontroliranog kretanja zrakoplova, a što sve uzrokuje izlijetanje samog zrakoplova s uzletnosletne staze. U navedenom scenariju dolazi i do zapaljenja dijela samog zrakoplova.

Tijekom vježbe bilo je bitno testirati i provjeriti sve postupke za slučaj izvanrednog događaja na aerodromu, kao i odaziv, reakciju, rad i postupke svih nadležnih službi, uključujući i sve službe same zračne luke.


Na kraju, a kako bi se došlo do određenih zaključaka i napravila procjena vježbe, po završetku su analizirani svi postupci i sami tijek vježbe.

bottom of page