top of page

Državni zrakoplov 8 letova u 48 sati!

Državni zrakoplov Republike Hrvatske, Bombardier Challenger 604, registarske oznake 9A-CRO, iznimno je aktivan posljednja dva dana, što zapravo i ne čudi s obzirom na diplomatsku aktivnost dvije čelne osobe u državi - predsjednika Republike i predsjednika Vlade RH.

Državni zrakoplov RH, photo: Marko Kovacicek

9A-CRO, Challenger 604, zrakoplov za potrebe tijela državne vlasti Republike Hrvatske u domaćem i međunarodnom civilnom zračnom prometu, iznimno je aktivan u posljednjih 48 sati.


24 godine star državni zrakoplov u posljednja je dva dana odradio čak 8 letova, pri čemu ni jedan nije bio dulji od 80 minuta.

Naime, u subotu je zrakoplov 9A-CRO preletio iz Zagreba u Split, odakle je prevezao predsjednika Milanovića u Rim, po završetku nogometne utakmice između Hrvatske i Rusije na Poljudu. Nakon 40 minuta leta zrakoplov je sletio u rimsku zračnu luku Ciampino.Predsjednik Milanović jučer je putovao u Rim odnosno Vatikan zbog susreta s papom Franjom.


Nakon što je Milanović sinoć sletio u Rim, zrakoplov je prazan preletio u Zagreb kako bi danas rano ujutro prevezao premijera Plenkovića u Prištinu, u službeni posjet Kosovu. Nakon 65 minuta zrakoplov je s predsjednikom Vlade sletio u glavni grad Kosova, a zrakoplov je odmah preletio u Rim gdje je predsjednik Republike završio s privatnom audijencijom kod pape Franje.

photo: vlada.gov.hr

U 16 sati i 20 minuta supružnici Milanović sletjeli su u zagrebačku zračnu luku, nakon svega 50 minuta leta iz Rima, no 40 minuta kasnije 9A-CRO odlazi na još jedan let! Ovog puta zrakoplov ponovno leti u Prištinu gdje slijeće u 18 sati, a zatim u 20 sati i 50 minuta delegacija Vlade RH s premijerom Plenkovićem polijeće prema Zagrebu.


24 godine star zrakoplov kapaciteta 12 putnika uglavnom koristi državni vrh za službena putovanja, no posada ima 24-satno dežurstvo pa se spomenuti zrakoplov često uključuje u operacije zbog medicinskih potreba, odnosno hitnih prijevoza pacijenata i/ili transporta organa.

bottom of page