top of page

Dogovorom Lufthanse i pilota izbjegnut novi štrajk i nova otkazivanja letova

Updated: Sep 12, 2022

Lufthansa, baš kao i mnoge druge aviokompanije, ove godine je vodila i vodi brojne pregovore i nastoji ugasiti sve zastoje u poslovanju uzrokovane nedostatkom osoblja te preopterećenošću postojećeg osoblja. Među nezadovoljnima su se našli i piloti Lufthansa grupacije, a izgleda kako su djelomičnim dogovorom predstavnika Lufthansa grupacija i pilota okupljenih oko sindikata "Vereinigung Cockpit" barem privremeno izbjegnuti daljnji poremećaji u poslovanju ovog avioprijevoznika.

Kao što smo već pisali, zbog zadnjeg štrajka pilota u njemačkoj Lufthansi koji se odvio 2. rujna je sveukupno bilo pogođeno preko 130.000 putnika i više od 800 letova diljem Lufthansa mreže. Najviše su štrajkom pilota bile pogođene baze Lufthanse u Frankfurtu i Munchenu. U Hrvatskoj je 02. rujna otkazano 13 letova Lufthansa grupacije prema i iz hrvatskih zračnih luka (lista određenih otkazanih letova dostupna klikom na LINK).

Nakon štrajka koji se odvio 2. rujna, piloti su prijetili novim štrajkom koji je trebao trajati 48 sati, odnosno trebao se dogoditi 7. i 8. rujna. Na sreću za sve sudionike, Lufthansa grupacija i piloti okupljeni oko sindikata "Vereinigung Cockpit" postigli su djelomični dogovor i štrajk je izbjegnut.


Službeni dogovor Lufthanse i sindikata tek će biti formaliziran nakon što se pregledaju i usuglase svi detalji novih uvjeta. Zasad nisu javno dostupni detalji dogovora, stoga tek predstoji za vidjeti kakve su uvjete dogovorili predstavnici Lufthanse i sindikata.


Ako ste se slučajno našli među putnicima kojima je let bio otkazan uslijed štrajka, nemojte zaboraviti kako vam Uredba (EZ) br. 261/2004 jamči pravo na odštetu, odnosno naknadu. Više o uvjetima i slučajevima kada imate pravo na naknadu pogledajte u samoj Uredbi (EZ) br. 261/2004 dostupnoj klikom na LINK.

bottom of page