top of page

Djelatnici British Airwaysa prijete štrajkom, povišica samo menadžerima!

Djelatnici British Airwaysa zaposleni na prijavi putnika (check-in) u Zračnoj luci Heathrow u Londonu, izglasali su mogućnost štrajka nezadovoljni financijskim uvjetima odnosno visinom plaće.

Više od 500 članova sindikata Unite odlučilo se za opciju štrajka u Zračnoj luci Heathrow. Prema sindikatima, menadžment British Airwaysa povećao je plaće za 10% zaposlenima u menadžmentu aviokompanija, koja je za taj postotak smanjena po izbijanju globalne pandemije. Plaće se ipak nisu povećale onima koji rade direktno s putnicima, djelatnicima na check-inu!


Sindikat sada daje kratki vremenski okvir aviokompaniji u kojem traži da se plaće ponovno uvećaju za 10 posto i djelatnicima na check-inu, prije nego što se najavi štrajk osoblja, koji bi mogao uzrokovati dodatne poremećaje u prometu.


Sindikalist Oliver Richardson izjavio je sljedeće: “Problemi s kojima se British Airways susreće u potpunosti su njegovi vlastiti. Prijevoznik je brutalno smanjio radna mjesta i plaće tijekom pandemije iako ih je vlada plaćala da bi sačuvala ta radna mjesta. U slučaju ovog spora, uvrijedili su vlastitu radnu snagu, smanjivši plaću za 10 posto u vrijeme pandemije, a sada su taj postotak vratili samo menadžerima, ne i drugim djelatnicima."

“British Airways svoju radnu snagu tretira kao građane drugog reda i oni to više neće trpjeti. Štrajk će neizbježno uzrokovati ozbiljne poremećaje u prometu avioprijevoznika na Heathrowu. Tvrtka ima kratku priliku da vrati plaće našim članovima prije nego što se raspiše štrajk. Pozivam British Airways da ne propusti tu priliku.”


Osim problema ovog avioprijevoznika na Heathrowu, sama zračna luka ima ogromne probleme vezane uz prihvat i otpremu putničke prtljage, a na graničnu kontrolu se čeka čak i satima, osobito vikendom. British Airways je trenutno smanjio broj tjednih operacija između Londona i Zagreba u srpnju, kao i na nizu međunarodnih linija, kako bi rasteretio svoj glavni hub u samoj špici ljetne sezone.

bottom of page