top of page

Croatia Airlines uskoro nudi novitete na svojim web stranicama

Croatia Airlines 14. rujna ove godine javnosti je prezentirala nove korporativne web stranice, što je bio povod za naš razgovor s glavnim i odgovornim ljudima u kompaniji na tu temu.

Riječ je o projektu koji se sastoji od ukupno pet faza i trenutno se nalazi u trećoj, a naši sugovornici, Branka Čekolj, specijalist za e-commerce, te Zoran Blažić, voditelj upravljanja ICT infrastrukturom, proveli su nas kroz sve detalje nove web stranice te nam prezentirali novitete koje možemo očekivati u skoroj budućnosti.


Naša nova web stranica nastala je kao rezultat iskustva koje smo prikupili te istraživanja trendova u zrakoplovnoj industriji. Novi dizajn stranicama daje još veću atraktivnost i bolju preglednost, a usklađen je s online trendovima i u cijelosti ispunjava sve zahtjeve suvremenih tehnologija, zadržavajući pritom osnovna obilježja prepoznatljivoga kompanijskog identiteta. Riječ je o projektu koji se sastoji od ukupno pet faza i trenutno se nalazi u trećoj. Prve dvije faze uključivale su redizajn web stranice, kreiranje responsive sučelja, migraciju sadržaja s postojeće platforme na novu (oko 2000 stranica na 8 jezika), te uvođenje novog sustava naplate. Osim za online transakcije, novi sustav naplate dostupan je i korisnicima za kupnju preko telefona, u Kontakt centru ili poslovnicama”, ističe Branka Čekolj te dodaje: “Novost je da je sada omogućeno plaćanje i Discover kreditnom karticom na web stranicama, te Union Pay karticom u našim poslovnicama. Također, sada je na našim web stranicama korisnicima Visa Premium, Visa Inspire i Maestro kartica izdanih od PBZ Carda u Republici Hrvatskoj omogućeno plaćanje na 2 ili 3 rate, kao i korisnicima Diners kartice koju izdaje Erste Card Club“, objašnjava Branka Čekolj.


Svaka aviokompanija pa tako i hrvatski nacionalni avioprijevoznik ima iznimno kompleksan sustav web stranica s obzirom na to da isti uključuje povezanost s rezervacijskim sustavom, sustavom naplate te brojnim drugim sustavima koji međusobno moraju „komunicirati“ kako bi se osiguralo normalno funkcioniranje prema krajnjem korisniku – putniku. Cijeli sustav se bazira na suvremenim tehnologijama, a također se provode redovita sigurnosna testiranja kako bi sigurnost naših korisnika bila na najvišoj mogućnoj razini.“, objašnjava Zoran Blažić.

U preostalim fazama cilj je omogućiti korisnicima jednostavniji način pronalaženja aviokarata po željenim cijenama putem kalendara raspoloživosti, kao i kreiranje korisničkih profila tako da će korisnici moći spremiti svoje osobne podatke i podatke o plaćanju pa će prilikom kupovine karte proces biti još brži i jednostavniji. Također, u pripremi je i novi kanal prodaje za poslovne korisnike.


Voditelji projekta ističu odličnu kooperativnost između različitih odjela unutar kompanije, što je u ovakvo zahtjevnom procesu veoma važno. Nositelji projekta su Služba prodaje (posebno Odjel za E-commerce) i Sektor upravljanja informacijskim tehnologijama, a u projektu sudjeluju stručnjaci za korporativni dizajn, financije i računovodstvo, obračun prihoda i drugi. Treba spomenuti i nadzor projekta čiji članovi podržavaju projektni tim te osiguravaju potrebne preduvjete za nesmetani rad.

Sve je odrađeno u suradnji s vanjskim provjerenim i renomiranim partnerima, koji su svojim iskustvom olakšali cijeli proces.


Prve dvije faze su bile najznačajnije i najzahtjevnije, a završetak iduće tri faze očekuje se do početka sljedeće ljetne sezone. Ovaj projekt sastavni je dio dodatne digitalizacije poslovanja Croatia Airlinesa u svim poslovnim procesima i segmentima poslovanja tvrtke, a omogućuje daljnje unapređenje prodajnih procesa, veću učinkovitost prodajnog osoblja te još kvalitetniju uslugu putnicima.


bottom of page