Croatia Airlines uskoro nudi novitete na svojim web stranicama

Croatia Airlines 14. rujna ove godine javnosti je prezentirala nove korporativne web stranice, što je bio povod za naš razgovor s glavnim i odgovornim ljudima u kompaniji na tu temu.

Riječ je o projektu koji se sastoji od ukupno pet faza i trenutno se nalazi u trećoj, a naši sugovornici, Branka Čekolj, specijalist za e-commerce, te Zoran Blažić, voditelj upravljanja ICT infrastrukturom, proveli su nas kroz sve detalje nove web stranice te nam prezentirali novitete koje možemo očekivati u skoroj budućnosti.


Naša nova web stranica nastala je kao rezultat iskustva koje smo prikupili te istraživanja trendova u zrakoplovnoj industriji. Novi dizajn stranicama daje još veću atraktivnost i bolju preglednost, a usklađen je s online trendovima i u cijelosti ispunjava sve zahtjeve suvremenih tehnologija, zadržavajući pritom osnovna obilježja prepoznatljivoga kompanijskog identiteta. Riječ je o projektu koji se sastoji od ukupno pet faza i trenutno se nalazi u trećoj. Prve dvije faze uključivale su redizajn web stranice, kreiranje responsive sučelja, migraciju sadržaja s postojeće platforme na novu (oko 2000 stranica na 8 jezika), te uvođenje novog sustava naplate. Osim za online transakcije, novi sustav naplate dostupan je i korisnicima za kupnju preko telefona, u Kontakt centru ili poslovnicama”, ističe Branka Čekolj te dodaje: “Novost je da je sada omogućeno plaćanje i Discover kreditnom karticom na web stranicama, te Union Pay karticom u našim poslovnicama. Također, sada je na našim web stranicama korisnicima Visa Premium, Visa Inspire i Maestro kartica izdanih od PBZ Carda u Republici Hrvatskoj omogućeno plaćanje na 2 ili 3 rate, kao i korisnicima Diners kartice koju izdaje Erste Card Club“, objašnjava Branka Čekolj.


Svaka aviokompanija pa tako i hrvatski nacionalni avioprijevoznik ima iznimno kompleksan sustav web stranica s obzirom na to da isti uključuje povezanost s rezervacijskim sustavom, sustavom naplate te brojnim drugim sustavima koji međusobno moraju „komunicirati“ kako bi se osiguralo normalno funkcioniranje prema krajnjem korisniku – putniku. Cijeli sustav se bazira na suvremenim tehnologijama, a također se provode redovita sigurnosna testiranja kako bi sigurnost naših korisnika bila na najvišoj mogućnoj razini.“, objašnjava Zoran Blažić.

U preostalim fazama cilj je omogućiti korisnicima jednostavniji način pronalaženja aviokarata po željenim cijenama putem kalendara raspoloživosti, kao i kreiranje korisničkih profila tako da će korisnici moći spremiti svoje osobne podatke i podatke o plaćanju pa će prilikom kupovine karte proces biti još brži i jednostavniji. Također, u pripremi je i novi kanal prodaje za poslovne korisnike.


Voditelji projekta ističu odličnu kooperativnost između različitih odjela unutar kompanije, što je u ovakvo zahtjevnom procesu veoma važno. Nositelji projekta su Služba prodaje (posebno Odjel za E-commerce) i Sektor upravljanja informacijskim tehnologijama, a u projektu sudjeluju stručnjaci za korporativni dizajn, financije i računovodstvo, obračun prihoda i drugi. Treba spomenuti i nadzor projekta čiji članovi podržavaju projektni tim te osiguravaju potrebne preduvjete za nesmetani rad.

Sve je odrađeno u suradnji s vanjskim provjerenim i renomiranim partnerima, koji su svojim iskustvom olakšali cijeli proces.


Prve dvije faze su bile najznačajnije i najzahtjevnije, a završetak iduće tri faze očekuje se do početka sljedeće ljetne sezone. Ovaj projekt sastavni je dio dodatne digitalizacije poslovanja Croatia Airlinesa u svim poslovnim procesima i segmentima poslovanja tvrtke, a omogućuje daljnje unapređenje prodajnih procesa, veću učinkovitost prodajnog osoblja te još kvalitetniju uslugu putnicima.