top of page

Croatia Airlines jedina leti iz Osijeka, nova odgoda PSO linija Trade Aira

Hrvatski nacionalni avioprijevoznik, Croatia Airlines, jedina prometuje na redovnim linijama prema odnosno iz Zračne luke Osijek. Privatni hrvatski avioprijevoznik, Trade Air, još je jednom odgodio početak operacija, ovog puta bez najave datuma uspostave letova.

Croatia Airlines, članica Star Alliance grupacije, jedina u ovoj ljetnoj sezoni prometuje na redovnim linijama iz Zračne luke Osijek. Osijek je godinama ovisio (i dalje ovisi) o PSO programu, no država je po tko zna koji put zakazala i nije na vrijeme produžila navedeni program, pa je Osijek ovog ljeta zakinut za više linija na kojima je do kraja proljeća prometovao Trade Air.


Croatia Airlines trenutno prometuje na tri redovne linije iz Osijeka i to prema:

  • Splitu, jednom tjedno, svakog petka,

  • Dubrovniku, jednom tjedno, svake srijede,

  • Munchenu, dva puta tjedno, svakog ponedjeljka i petka.

Na spomenutim linijama prometuju zrakoplovi tipa DashQ400 kapaciteta 76 sjedala, pa je tako na tjednoj bazi iz odnosno prema Osijeku u redovnoj prodaji dostupno svega nešto malo više od 600 sjedala. S obzirom na to da drugih linija nema, spomenuti su letovi vrlo dobro popunjeni, što je očito samo pogledom na web stranicu prijevoznika gdje je često nemoguće pronaći slobodno sjedalo.

Nastavlja se apsurd domaćih linija


Resorni ministar Butković na sjednici Vlade hvalio se novim PSO programom kojim će domaće zračne luke biti i dalje povezane, jamčeći time kapacitet, redovne operacije i kontinuiranost u obavljanju usluge domaćeg zračnog prijevoza. Nakon takve izjave čelnog čovjeka nadležnog ministarstva možemo samo iznijeti činjenicu da su linije u prekidu od kraja proljeća, pa o ozbiljnosti ove institucije, kao i o kontinuiranosti, ne moramo ni raspravljati.


Zanimljivo je kako šira medijska javnost u Republici Hrvatskoj nije postavila pitanja o ovoj temi ministru Butkoviću, dok na upite strukovnih portala u nadležnom ministarstvu doslovno šute. Ne danima nego mjesecima. Političke odgovornosti nema, a posljedice po poslovanje zračnih luka, osobito Rijeke i Osijeka, mogle bi biti značajne.


S druge strane, putnici koji su navikli na korištenje domaćih linija na kojima je do svibnja prometovao Trade Air trenutno nemaju alternativu u zračnom prijevozu, te iz neznanja krive samu aviokompaniju za neobavljanje letova, pritom ne znajući da su iste pod ingerencijom isključivo Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.


Špica ljetne sezone završit će s krajem kolovoza, izgubljena je prilika da se na neprofitabilnim ali važnim linijama. usamoj špici turističke sezone zaradi određeni novac. Država će u nekom trenutku financirati ovaj program i Trade Air će pokrenuti letove, moglo bi to biti baš usred zime, kad se turisti u Hrvatskoj broje u stotinama (a ne stotinama tisuća). Tada će veći zrakoplov u odnosu na onaj koji je letio do proljeća ove godine, ponovno letjeti dva puta dnevno, tri dana u tjednu, uglavnom prazan između Osijeka i Zagreba te tako trošiti značajan novac hrvatskih poreznih obveznika.


U uređenoj državi za ovakav bi nemar netko politički odgovarao. Oleg Butković je u međuvremenu postao podpredsjednik Vlade Republike Hrvatske.

bottom of page