top of page
  • Writer's pictureCTN

Croatia Airlines i Lufthansa Technik obilježili 30 godina uspješne suradnje

Croatia Airlines, hrvatski nacionalni avioprijevoznik i Lufthansa Technik, svjetski lider za usluge održavanja zrakoplova, zrakoplovnih motora i aviokomponenti, danas su u zagrebačkoj poslovnici Croatia Airlinesa obilježili 30. obljetnicu uspješne poslovne suradnje na području održavanja zrakoplova, odnosno 30 godina izvrsnosti koju su zajedno unapređivali i razvijali.

Ujedinjujući snagu svojih brandova, znanje svojih zaposlenika i njihove stručne sposobnosti, ove dvije kompanije već 30 godina uspješno surađuju na području održavanja zrakoplova, a time i sigurnosti letenja. Lufthansa Technik kontinuirano održava zrakoplovne komponente i motore za flotu Croatia Airlinesa, a stručnjaci Tehničkog sektora Croatia Airlinesa u sklopu navedene suradnje obavili su više od 210 velikih tehničkih pregleda na zrakoplovima Deutsche Lufthanse.


Prilikom svečanog obilježavanja 30. godina suradnje predsjednik Uprave Croatia Airlinesa Jasmin Bajić je naglasio: – Suradnja s Lufthansa Technikom, svjetskim liderom na području tehničkog održavanja zrakoplova, zrakoplovnih komponenti i motora, počela je sa stvaranjem flote Croatia Airlinesa i našim prvim međunarodnim letom na liniji Zagreb – Frankfurt u proljeće 1992.g. U protekla tri desetljeća uspješno smo surađivali i mnogo naučili, brinući u svakom trenutku o sigurnosti naših zrakoplova i putnika, što nam je uvijek bio prioritet. Temeljem znanja preuzetih od vrhunskih stručnjaka Lufthansa Technik naš je Tehnički sektor postao centar izvrsnosti u kojem se obavljaju i najzahtjevniji tehnički radovi na zrakoplovima inozemnih prijevoznika kao i na vlastitoj floti, te je prepoznat kao pouzdan partner diljem svijeta.


Kai Röpke, potpredsjednik Lufthanse Technik za korporativnu prodaju za EMEA regiju je izjavio: – Dugogodišnje partnerstvo naših kompanija izvrstan je primjer uspješnog međunarodnog poslovanja i suradnje. Naše zajedničko poimanje visokokvalitetnog rada, naša sposobnost fleksibilnog reagiranja na neočekivane događaje te naša strast prema pružanju najbolje usluge ključni su za rast poslovanja obiju kompanija i razvijanje održivog zajedničkog uspjeha.


Suradnja Croatia Airlinesa i Lufthansa Technik temeljena je na stvarnim partnerskim principima, odnosno prenošenju vrhunskih znanja i njihovom usavršavanju te zajedničkom kreiranju novih modela za pružanje usluga tehničkog održavanja zrakoplova, zrakoplovnih komponenti i motora.

Podsjetimo, Croatia Airlines je 1992. godine od njemačke Lufthanse nabavio tri zrakoplova Boeing 737-200 te je pritom potpisan ugovor Total Technical Support (TTS) za kupljene zrakoplove. Suradnja s Lufthansom Technik nastavljena je tijekom godina potpisivanjem mnogih ugovora za održavanje avikomponenti različitih tipova zrakoplova u floti Croatia Airlinesa (Airbus, Dash 8-Q400) te je kontinuirano unapređivana i proširivana s ciljem ostvarivanja izvrsnosti.


Odlaskom prvog naraštaja inspektora Croatia Airlinesa na rad u Shannon Aerospace 2000. godine počela je i razmjena zaposlenika, koja je nastavljena i narednih godina. Godine 2001. Croatia Airlines postao je ponosni nositelj certifikata JAR 145, odnosno ovlaštenja za samostalno obavljanje baznog i linijskog održavanja inozemnih zrakoplova u svom tehničkom središtu u Zagrebu, a iste godine obavljena su i prva dva C-pregleda na Lufthansinim zrakoplovima Airbus A320. Razina i opseg usluga tijekom godina su se povećavali, a 2012. godine povećani su i interni kapaciteti za održavanje zrakoplova. Aktivnosti nije nedostajalo ni u vrijeme korona krize kad je s Lufthansom Technik potpisan i dodatak svim ugovorima o održavanju aviokomponenti.

bottom of page