top of page

Crna kutija

U zrakoplovstvu se pod pojmom crne kutije misli na zapečaćene uređaje u letjelici koji za vrijeme leta bilježe važne parametre rada motora i sustava te razgovore posade, a pomažu prilikom određivanja uzroka eventualne nesreće. Kad god se neki zrakoplov sruši ili doživi bilo kakvu drugu nesreću, istražitelji kreću u potragu za uzrocima koji su joj prethodili, a to odgovora najčešće stižu uz pomoć uređaja za snimanje podataka o letu zrakoplova, poznatijih kao crne kutija.

photo: Bloomberg / Getty Images

Smatra se da je 1939. godine francuski zrakoplovni inženjer Francois Hussenot kreirao i imenovao prvu crnu kutiju. Naime, podaci koje je crna kutija prikupljala, kao što je brzina kretanja, pozicija i visina na kojoj avion leti, prikupljali su se i čuvali na fotografskom filmu koji je bio dužine osam metara, a sami film morao se nalaziti unutar mračne kutije kako bi se snimljeni materijal očuvao. Mnogi smatraju kako je crna kutija i dobila ime zbog toga što su se filmovi čuvali u zamračenoj, odnosno tamnoj kutiji. Naravno, postoje i neke druge teorije da je naziv crna kutija došao zbog toga što bi te kutije prilikom vađenja iz zapaljenih olupina zrakoplova bile crne uslijed izgaranja.


U današnje vrijeme crnu kutiju zapravo čine dva odvojena uređaja za snimanje podataka, a to su zapisivač podataka leta (Flight Data Recorder - FDR) te snimač zvuka u pilotskoj kabini (Cockpit Voice Recorder - CVR). Navedeni uređaji su ugrađeni u samom repu zrakoplova, budući da je zbog svoje strukture taj dio zrakoplova izuzetno čvrst.


FDR je uređaj koji zapisuje operativne podatke leta iz sistema zrakoplova uz pomoć velikog broja senzora razmješteni po zrakoplovu koji registriraju podatke kao što su ubrzanje, visina, brzina, vanjska temperatura, protok goriva, okomito ubrzanje ili pritisak u pilotskoj kabini. Dodatna, posebna vrsta senzora bilježi i podatke iz samog motora zrakoplova koji se prikupljaju u zasebnom uređaju u prednjem dijelu aviona (Flight - Data Acquisition Unit - FDAU). FDAU je zapravo vrsta posrednika u procesu bilježenja podataka putem kojeg se informacije prikupljene pomoću senzora šalju u crnu kutiju koja zapisuje podatke leta odnosno FDR. Sukladno propisima FAA (Federal Aviation Agency), FDR uređaji trebali bi bilježiti barem 88 različitih parametara kroz period od 25 sata letenja.


CVR je uređaj koji bilježi korespondenciju i zvukove u pilotskoj kabini pomoću četiri mikrofona instalirana unutar same pilotske kabine. Dakle, pomoću CVR uređaja snima se korespondencija između pilota, zatim između pilota i kontrolora zračne plovidbe te se snimaju i ostali zvukovi unutar pilotske kabine poput zvučnih signala i zvukova motora zrakoplova. Ovaj uređaj se automatski uključuje kad radi najmanje jedan motor zrakoplova, a isključuje se svega nekoliko minuta nakon gašenja motora. Također, veliki broj zrakoplova ima i funkciju manualnog upravljanja navedenim uređajem. Na CVR uređaju se pohranjuju najmanje 2 sata zvučnih zapisa iz pilotske kabine.


Podaci iz CVR-a, snimača razgovora u pilotskoj kabini i FDR-a, zapisivača podataka leta, spremaju se na memorijske ploče u digitalnom obliku.

Podvodni odašiljač, odnosno Underwater Locator Beacon, photo: www.skybrary.aero

Na kraju bitno je napomenuti i kako crna kutija, odnosno crne kutije nisu crne boje već su u pravilu fluorescentne crvene, narančaste ili žute boje. Sukladno međunarodnim propisima određeno je da crne kutije trebaju biti obojene takvim bojama s reflektirajućom površinom iz razloga lakšeg uočavanja i pronalaženja. U današnje vrijeme crne kutije izrađuju se od materijala koji mogu podnijeti izuzetno nepovoljne uvjete poput snažnih udaraca i temperature od čak 1100 stupnjeva Celzija u trajanju od 30 minuta. Također, crne kutije opremljene su i podvodnim odašiljačem (Underwater Locator Beacon – ULB) koji se aktivira u dodiru s vodom te može jednom u sekundi tijekom trideset dana odašiljati signale na frekvenciji od 37,5 kiloherca dok se nalazi na dubini do 6000 metara ispod površine mora.

bottom of page