top of page

Charlotte - jedno od najvećih američkih zrakoplovnih čvorišta

Charlotte je glavni grad američke savezne države Sjeverne Karoline, grad u čijoj urbanoj regiji živi nešto više od milijun stanovnika. Ovaj je grad poznat kao poslovni i financijski centar, no nama je zanimljiv iz jednog razloga - Charlotte ima zračnu luku kroz koju je u 2019. godini, godini prije izbijanja globalne pandemije, prošlo više od 50 milijuna putnika, čime je zauzela visoko 11. mjesto po broju prevezenih putnika u Sjedinjenim Američkim Državama, uz nadaleko popularne i poznate zračne luke kao što su Atlanta, Los Angeles, Chicago O’Hare, Denver, San Francisco, New York JFK. Koji je razlog da grad od tek nešto više od milijun stanovnika ima zračnu luku s preko 50 milijuna putnika na godišnjoj razini?

Photo: Charlotte Airport

Autor ovog članka proveo je na studentskoj razmjeni četiri mjeseca u Charlotteu, gradu o kojem prije samog putovanja nije znao gotovo ništa. Ono što je obilježilo četiri mjeseca života ondje su, gle čuda, zrakoplovi. Naime, iznad trijema klasične američke kuće svakodnevno su, doslovno svake minute, prelijetali zrakoplovi u prilazu ovoj velikoj zračnoj luci. Dva paralelno, po jedan na uzletno-sletnu stazu 36C i 36L.


Uglavnom su to bili manji regionalni zrakoplovi, no popodne je bilo moguće u prilazu vidjeti zrakoplove Lufthanse (A330-300 iz Munchena), kao i širokotrupne zrakoplove American Airlinesa iz europskih odredišta (uglavnom B777 iz Londona, Frankfurta, Dublina…). No krenimo redom, kako je jedna regionalna zračna luka postala jedno od najvažnijih američkih čvorišta?

4 uzletno-sletne staze u Charlotteu

Puno ime zračne luke jest Charlotte Douglas International Airport, od 1982. godine ova se zračna luka doslovno učetverostručila.


1920. godine na toj je lokaciji bila tek mala kuća i travnata površina za slijetanje zrakoplova. 1938. godine započinje komercijalno korištenje koje nije imalo znatnog utjecaja na razvoj same zračne luke, no Drugi svjetski rat mijenja smjer razvoja ove zračne luke. Zračnom lukom počinje upravljati vlast u Washingtonu koja je zapravo uložila više od 6 milijuna američkih dolara u infrastrukturu i napravila trening centar za vojne pilote. Nakon rata vojska napušta zračnu luku i vlast prepušta upravljanje zračnom lukom gradu i ista se vraća u komercijalnu uporabu, sada sa svom potrebnom, modernom infrastrukturom. Grad odlučuje investirati u putnički terminal koji se naglo širi, a ova zračna luka postaje bazna zračna luka za Eastern Airlines u 60-tim godinama prošlog stoljeća. Nakon Easterna ova zračna luka postaje baza i za Piedmont u 70-tim godinama. U 80-tima kreće gradnja dodatnih uzletno - sletnih staza i terminala, kako bi se mogle zadovoljiti potrebe brojnih avioprijevoznika i pratiti rast broja prevezenih putnika.

Photo: American Airlines

Danas je Charlotte drugi najveći hub American Airlinesa, najveće aviokompanije na svijetu. U 2019. godini ova je zračna luka imala gotovo 2000 zrakoplovnih operacija dnevno! Iste godine bila je to šesta zračna luka po broju operacija u SAD-u, sedma na svijetu, a direktno je bila povezana sa čak 173 destinacije.

U ovu zračnu luku danas slijeću zrakoplovi Air Canade, American Airlinesa, American Eagle, Delta Air Lines, Frontier, JetBlue, Lufthansa, Southwest, Spirit Airlines, United Airlines, Volaris...

U blizini same zračne luke nalazi se muzej posvećen avijaciji punog imena Carolinas Aviation Museum u kojem, osim brojnih primjeraka zrakoplova, možete vidjeti i trup zrakoplova A320 koji je u siječnju 2009. godine nakon otkazivanja motora uspješno sletio u rijeku Hudson u New Yorku. Ovom je zrakoplovu odredište bio upravo Charlotte, no u njega je dospio tek naknadno, u veliku dvoranu samog muzeja.

Photo: Carolinas Aviation Museum

Autor teksta je 26. svibnja sada već davne 2016. godine sletio u Charlotte iz Munchena, na letu Lufthanse LH428, sa zrakoplovom A330, nakon otprilike 10 sati leta. Lufthansa trenutno zbog globalne pandemije ne prometuje na ovoj liniji, no u ljeto ove godine najavljena je ponovna uspostava iste, ovog puta sa zrakoplovima tipa A350.

Nakon par mjeseci u navedenom gradu, uslijedilo je novo putovanje iz Charlottea, ovog puta s američkim niskotarifnim avioprijevoznikom Frontierom za San Francisco s presjedanjem u Denveru.


Ako se uputite u SAD, nemojte izbjegavati ovu zračnu luku kao mjesto presjedanja prema vašem krajnjem odredištu, a ako ste to već učinili, vrlo rado ćemo pročitati i objaviti vaš trip report u našoj kategoriji putničkih priča.

bottom of page