top of page

Bura stvara probleme u zračnim lukama

Olujna do orkanska bura danas je poremetila redovan promet u hrvatskim zračnim lukama, uglavnom hrvatskim avioprijevoznicima, Trade Airu i Croatia Airlinesu.

Foto: FAH

Olujna do orkanska bura koja od sinoć puše duž čitave obale danas stvara promet u redovnom odvijanju zračnog prometa na domaćim i međunarodnim linijama prema Hrvatskoj.


Zbog jake bure otkazan je let Trade Aira između Osijeka i Rijeke, kao i let između Rijeke, Splita i Dubrovnika.


Za razliku od Rijeke, zrakoplov Croatia Airlinesa uspješno je jutros sletio u Split iz Zagreba i Munchena, a problemi se ne očekuju ni na letu za Frankfurt. Uzletno - sletna staza splitske zračne luke položena je okomito na buru što omogućava nastavak operacija.


To u Dubrovniku i Rijeci nije moguće s obzirom na položaj piste i buru koja je kod ove dvije zračne luke bočni vjetar.

Tri jučerašnja leta Croatia Airlinesa iz Zagreba za Dubrovnik su otkazana, pri čemu je popodnevni let preusmjeren u Split. Osim letova Trade Aira, otkazan je i današnji popodnevni let Croatia Airlinesa iz Zagreba za Dubrovnik, a tek treba vidjeti hoće li kasnije najavljeni letovi uspjeti sletjeti u Dubrovnik.


S obzirom na to da se ne očekuje popuštanje bure, moguće je da će zrakoplovi i u ostatku dana divertirati u Split, a zatim će putnici iz Dubrovnika autobusima biti prevezeni do splitske zračne luke.


Udari bure jaki su u svim jadranskim zračnim lukama:

  • ZL Pula, 35 km/h, udari do 56 km/h,

  • ZL Rijeka, 63 km/h, udari do 111 km/h,

  • ZL Zadar, 35 km/h, udari do 56 km/h,

  • ZL Split, 41 km/h, udari do 62 km/h,

  • ZL Dubrovnik, 41 km/h, udari do 75 km/h.


bottom of page