top of page

Britanske aviokompanije i zračne luke opraštaju se od kraljice

Britanske aviokompanije i zračne luke na svojim službenim web stranicama i društvenim mrežama opraštaju se od kraljice Elizabete II.

Baš kao i u svim drugim djelatnostima, aviokompanije i zračne luke diljem Velike Britanije odaju počast preminuloj kraljici Elizabeti II. British Airways objavio je nekoliko fotografija iz povijesti, a upravo je nacionalni avioprijevoznik često prevozio kraljicu na službena putovanja u inozemstvo.

Zračna luka Heathrow promijenila je boje svoga loga u crnu, na službenoj web stranici stoji obavijest o smrti kraljice i izraz sućuti cijelom narodu.

Na Facebooku je sinoć objavljena sljedeća fotografija. Objave o smrti i izrazi sućuti dostupni su na svim web stranicama brojnih britanskih avioprijevoznika te na gotovo svim stranicama zračnih luka.

Žaljenju se pridružio i niskotarifni EasyJet koji je također na svojoj web stranici objavio poruku sućuti, dok je na društvenim mrežama izmijenjen logo kompanije.


Kraljica je na svoja službena putovanja u inozemstvo uglavnom putovala British Airwaysom ili privatnim državnim zrakoplovom, no često je, prilikom putovanja kroz zemlju, posjećivala zračne luke, otvarala nove terminale, i slično.


Terminal 2 Zračne luke Heathrow nosi još i ime "Queens terminal" a otvorila ga je upravo Elizabeta II u lipnju 2014. godine.


Prvi puta kao kraljica, Elizabeta II. putovala je British Airwaysom (tada BOAC) iz Kenije u Britaniju 1952. godine, nakon vijesti o smrti njenog oca, kralja Georgea VI.

Kraljica je prvi puta 1977. godine putovala legendarnim Concordeom iz Barbadosa na Heathrow, taj je put trajao svega 3 sata i 40 minuta, a ovaj legendardni zrakoplov nakon toga je korišten je za državne posjete prema nizu zemalja.

U sljedećih 10 dana aviokompanije i zračne luke, baš kao i sve druge kompanije iz raznih djelatnosti, biti će u nacionalnom žalovanju. Očekuje se veliki pritisak na zračne luke s obzirom na to da će brojni zainteresirani iz Europe i svijeta u sljedećim danima putovati u London kako bi uživo pratili ispraćaj najdugovječnije britanske kraljice.

bottom of page