top of page

Bračka zračna luka optimistično gleda na sezonu 2021.

Zračna luka Brač priprema se za ljetnu sezonu u kojoj se očekuje oporavak turističkog sektora i zračnog prometa. Za planove aviokompanija vezane uz Brač pitali smo gospodina Peovića, direktora Zračne luke Brač.

Photo: airport-brac.hr

Zračna luka Brač već godinama ima dvije linije hrvatskog nacionalnog avioprijevoznika, Croatia Airlinesa. Radi se o domaćoj liniji između Zagreba i Brača koja u ljetnom redu letenja prometuje dva puta tjedno, utorkom i subotom koja će prometovati i ove ljetne sezone.


Dodatno, na svojoj dugogodišnjoj charter liniji Graz - Brač Croatia Airlines planira obnoviti promet od sredine svibnja do početka listopada. Radi se o istom programu koji je kompanija u suradnji s tour operatorima provodila i prethodnih sezona.

Prema Braču je sa charter letovima prometovala i češka kompanija CSA koja za ovu godinu još nije najavila svoje letove, no kako se radi o charteru, kompanija ima dovoljno vremena to i učiniti. Jasno je da realizacija chartera prije svega ovisi o prodaji paket aranžmana, prodaja za ljetnu sezonu je otežana te će se booking pokrenuti tek s dolaskom proljeća i eventualnim popuštanjem restriktivnih mjera.


Nove prijevoznici na Braču


Ono što smo ranije najavili je i dalje u planu provedbe za ljeto koje je pred nama. Njemački Sundair planira uvesti charter letove iz Berlina i Dusseldorfa, subotom i nedjeljom, od početka svibnja do kraja listopada. Više detalja o dvije nove linije Sundaira prema Braču možete pročitati klikom na banner:

Na Braču će ovog ljeta biti još jedan avioprijevoznik. Charter letove iz Berna i Graza obavljat će Great Dane Airlines, u postsezoni, u razdoblju od rujna do listopada. Kompanija će prema Braču prometovati sa zrakoplovom tipa E195 koji kod ovog prijevoznika ima kapacitet od 118 putnika.


TUI se ove sezone vjerojatno neće vratiti


TUI je u ljetnoj sezoni 2017. uveo dvije charter linije prema Braču, iz Brusselsa i Deauvillea, dok je u ljetnom redu letenja 2018. godine uvedena i treća linija; Rotterdam - Brač. Zračna luka za sada nije dobila informacije od TUI-a vezano uz operacije za ovo ljeto, pa nije izvjesno da će TUI prometovati prema Braču ove godine.


U ljeto 2018. godine Luxair je uveo liniju Luxembourg - Brač no ista prošle godine iz objektivnih razloga nije prometovala. Gospodin Peović je potvrdio kako zračna luka trenutno pregovara s ovim avioprijevoznikom te se nadaju da će Luxair donijeti odluku o ponovnom uvođenju linije već za ovo ljeto.

Naime, kao odgovor na pandemiju te devastacijski učinak na zračni promet, zračna je luka reducirala cijene za nekoliko grupacija zrakoplova, s ciljem podjele rizika ponovne uspostave prometa prema bračkoj zračnoj luci.

Gospodin Peović također ističe kako postoje najave promjene vlasničke strukture grupacije hotela na otoku Braču, čime se očekuju sinergijski pozitivni učinci na Zračnu luku Brač, no tek u sezoni 2022. Time bi ova zračna luka mogla ostvariti značajniji promet putnika, prije svega uvođenjem dodatnih charter linija.

S obzirom na najavljeni promet za ovu ljetnu sezonu, bračka će zračna luka biti zadovoljna s 70% putnika u odnosu na brojke iz 2019.!

bottom of page