top of page

Boeing 747 - zrakoplov koji je obilježio povijest

Gotovo svaki proizvedeni tip zrakoplova obilježio je određenu aviokompaniju ili čak avijaciju općenito, no s obzirom na to da je u upotrebi posljednjih 50 godina, Boeing 747 jest zasigurno zrakoplov koji je promijenio način putovanja. Usput, bio je to najveći tip komercijalnog zrakoplova u upotrebi u periodu od čak 30 godina (do uvođenja zrakoplova A380).

Iako je proizvodnja ovog zrakoplova gotovo pa odvela u bankrot sami Boeing, povijest nam govori da je cijeli koncept proizvodnje ovog tipa zrakoplova ipak bio uspješan. 1970. godine prvi zrakoplov predan je na korištenje aviokompaniji Pan Am, a zrakoplovi lete i dalje, diljem svijeta, u putničkim i teretnim verzijama, kao VIP zrakoplovi ili službeni zrakoplovi predsjednika (najpoznatiji je svakako Air Force One - službeni zrakoplov američkog predsjednika).

Zrakoplov je bio i jest omiljen među letačkim i kabinskim osobljem, ali i među putnicima pa je vrlo brzo dobio nadimak “Queen of the skies” (hrv. Kraljica neba).


Postoji nekoliko serija, a posljednja jest - 800, te će proizvodnja s ovim tipom (B747-800) službeno i prestati. Zašto? Vrlo jednostavno, novi materijali i motori nametnuli su u prvi plan dvomotorne tipove zrakoplova manjeg kapaciteta koji mogu povezati dvije udaljene lokacije baš kao i B747, no s puno manjim operativnim troškovima. Nije to slučaj samo s B747, isto se dogodilo i s proizvodnjom A380, Airbus je još prošle godine objavio da prestaje s proizvodnjom.


Četveromotorni 747 ima dvokatnu putničku kabinu u kojoj su na gornjem (kraćem) katu obično smješteni putnici poslovne klase. U najčešćoj konfiguraciji s prvom, poslovnom i ekonomskom klasom zrakoplov prima i do 400 putnika, a u konfiguraciji s jednom klasom čak 600. Karakteristična "grba" gornjeg kata kabine učinila je 747 iznimno prepoznatljivim simbolom zračnog prijevoza, te najprepoznatljivijim putničkim zrakoplovom današnjice.


U tehničkom smislu, B747-800 ima maksimalnu brzinu od 988 km/h (533kn, 0.95 mach) i dolet od 15000 kilometara (8000 nmi) pa u nekim konfiguracijama može letjeti direktno između New Yorka i Hong Konga (preciznije, trećinu puta oko Zemlje). Australski nacionalni avioprijevoznik, Qantas, obavio je još 1989. godine direktni let od Londona do Sydneya (put od 18000 kilometara), no radilo se o isporuci zrakoplova što znači da u kabini nije bilo putnika te je teretni prostor bio prazan.


U hrvatske zračne luke dolazili su razni tipovi ovog zrakoplova, pa čak i verzija Boeing 747-800 što je ujedno i najveći tip zrakoplova koji je ikada sletio u Hrvatsku.


Propala ruska aviokompanija Transaero još je 2005. godine letjela direktno, dva puta tjedno, između Moskve i Pule zrakoplovom tipa B747-200 koji je imao kapacitet od čak 496 putnika. Aviokompanija je ovaj tip zrakoplova koristila i na liniji prema Dubrovniku.

Na charterima iz Japana prema Zagrebu u 2010. godini Japan Airlines također je koristio ovaj tip zrakoplova. Zrakoplov na fotografiji imao je kapacitet od čak 505 putnika. Isti su tip zrakoplova prema Hrvatskoj koristile Air China te Air India.

Korean Air je na svojim charter letovima prema Zagrebu koristio razne tipove zrakoplova, no u 2014. godini na direktnom letu iz Seula za Zagreb prometovao je i B747.

Iako Korean Air u svojoj floti ima i najnoviji tip ovog zrakoplova, verziju -800, kompanija je do prosinca prošle godine, prije izbijanja pandemije, još uvijek koristila i inačicu -400 na određenim linijama, uglavnom iz Seula prema Maldivima.


U ranijoj prošlosti, u Zagreb su redovno dolazile teretne verzije ovog tipa zrakoplova, baš kao i u Rijeku, no od putničkih valja istaknuti izraelsku kompaniju El Al koja je na redovnoj direktnoj liniji iz Tel Aviva u Zagreb poslala B747-400.

U Hrvatsku je u studenome 2018. godine sletio najveći putnički zrakoplov do sada, Boeing 747-800 iz Dohe, koji je u Zagreb doveo članove delegacije države Katar.

Isti je tip zrakoplova ponovno bio u Hrvatskoj (u Zagrebu i Dubrovniku) u travnju 2019. godine, kada je u Hrvatskoj boravio kineski premijer u okviru summita "16+1". Zrakoplov je prvo stigao u Zagreb, a zatim je idućeg dana letio na liniji iz Zagreba prema Dubrovniku.

Aviokompanije su po izbijanju pandemije prestale koristiti određene tipove zrakoplova, prije svega one starije, te su orijentirane na nabavljanje novih tipova koji su ekonomičniji i omogućuju im bolji revenue na određenim (prije svega dalekim) linijama. Upravo su iz tog razloga mnoge kompanije iz svoje flote isključile zrakoplove tipa B747, a one koje još uvijek prometuju sa istima najavljuju njihovo skoro umirovljenje.


Najnovije verzije ovog zrakoplova (B747-800) zasigurno će još neko vrijeme biti u uporabi, a najveći korisnici ovih zrakoplova su Lufthansa, Korean Air i Air China, dok ostale kompanije ovaj tip zrakoplova imaju u teretnoj verziji.


Ukoliko još niste, kada idući put budete putovali u neku daleku destinaciju, provjerite koji tip zrakoplova prometuje na liniji, možda vas upravo dopadne B747, putničko je iskustvo u ovom tipu zrakoplova zaista posebno!


Pogledajte video slijetanja Korean Aira u Zagreb 2014. godine, zrakoplovom tipa B747-400.


bottom of page