top of page

Bivše stjuardese Alitalie izvele su neobičan prosvjed kako bi iskazale svoje stavove...

Još se ne smiruju tenzije koje su u talijanskoj avioindustriji uslijedile nakon što je Alitalia i službeno odradila svoj posljednji let, a na njeno mjesto stupila nova aviokompanija ITA u potpunom državnom vlasništvu! Ovaj put su bivše stjuardese Alitalie pokušale na veoma specifičan način ukazati na probleme u talijanskoj avioindustriji.

Kao što smo već i pisali, nakon gotovo 20 godina poslovanja bez ostvarene dobiti, proglašenja stečaja u 2017. te 4 godine posebnog tretmana i državne skrbi, poznati talijanski nacionalni prijevoznik svoj posljednji let odradio je 14. listopada 2021. godine.


Na mjesto bivšeg svjetski poznatog talijanskog prijevoznika stupila je nova kompanija ITA u potpunom državnom vlasništvu, no sa značajno drugačijim poslovnim modelom i puno skromnijim planovima, barem za početak.


Novi prijevoznik ITA, u koji će vlada uložiti 1,35 milijardi eura tijekom tri godine, počet će s 52 aviona i 2.800 zaposlenih što je znatno manje u usporedbi s oko dosadašnjih 110 zrakoplova i radnom snagom od gotovo 10.000 zaposlenika Alitalie. Dakle, gotovo 7.200 ljudi morat će potražiti nove poslove što će sigurno biti teško zbog globalnog utjecaja pandemije, a naročito će biti teško onima koji se odluče potražiti zaposlenje u avioindustriji kao jednoj od najpogođenijih industrija.

Ovakvi potezi talijanske vlade, odnosno nove aviokompanije u državnom vlasništvu, izazvali su i mnogo nezadovoljstva kod bivših zaposlenika Alitalite, ali i kod određenog broja zaposlenika koji će nastaviti raditi za novog talijanskog nacionalnog prijevoznika.


Svoje nezadovoljstvo je na veoma poseban način iskazalo više desetaka bivših stjuardesa Alitalie koje su svoj prosvjed s koreografijom izvele u samom središtu Rima.

Naime, kao dio svoje koreografije prosvjednice su stajale u redovima te su odložile svoje stvari i skinule uniforme, ostale su stajati u tišini, a na kraju su glasno povikale "Mi smo Alitalia!".


Kao razlog prosvjeda bivše stjuardese Alitalie navele su svoje nezadovoljstvo zbog gašenja Alitalie, ali ujedno su htjele iskazati podršku svim svojim kolegama koji su kontaktirani od strane ITA-e i kojima su prema njihovim riječima ponuđeni ugovori s ponižavajućim uvjetima.


Sindikalni dužnosnici također su istaknuli kako će svi zrakoplovni djelatnici koji se odluče raditi za novog talijanskog nacionalnog prijevoznika imati znatno lošije uvjete i niže plaće. Također, sindikalni čelnici će nastaviti vršiti pritisak na vladu da produži naknade za nezaposlene na pet godina.


Nažalost, vjerojatno ćemo u narednom periodu i dalje svjedočiti o problemima koji su uslijed gašenja Alitalite, odnosno uspostavljanja novog talijanskog nacionalnog prijevoznika samo još više izašli na površinu!

bottom of page