top of page

Belgija

Updated: Aug 24, 2021

Kraljevina Belgija nalazi se u crvenoj kategoriji zemalja prema klasifikaciji Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti - ECDC-a. U Belgiju je moguće putovati uz ograničenja poštivanja važećih epidemioloških mjera budući da je epidemiološka mjera zabrane nebitnih, turističkih i rekreativnih putovanja ukinuta od 19. travnja 2021. Nadalje su na snazi odredbe kojima je propisana stroga kontrola poštivanja važećih epidemioloških mjera i putovanja cestovnim, zračnim, pomorskim i željezničkim prometom. Za slučajeve nepoštivanja obveznih epidemioloških mjera propisana je kazna u visini od 250 eura.


Za sve putnike koji ulaze na teritorij Kraljevine Belgije i bez obzira na sredstvo putovanja nadalje postoji obveza popunjavanja PLF obrasca - Public Health Passenger Locator Form unutar 48 sati prije ulaska na teritorij Belgije. Elektronički PLF obrazac dostupan je na nižoj poveznici i potrebno ga je predočiti prilikom ulaska u zrakoplov i belgijskim vlastima prilikom ulaska zemlju https://travel.info-coronavirus.be/public-health-passenger-locator-form


Fizički PLF obrazac dostupan je na nižoj poveznici, potrebno ga je predočiti prilikom ulaska u zrakoplov i uručiti belgijskim vlastima prilikom ulaska u zemlju https://diplomatie.belgium.be/sites/default/files/downloads/belgium_passengerlocatorform_fr.pdf.


Za putovanja automobilom, vlakom ili brodom potrebno je obrazac elektroničkom poštom dostaviti na dan ulaska u zemlju na adresu PLFBelgium@health.fgov.be


Belgija je usvojila pravila za slobodna i sigurna putovanja unutar EU na temelju primjene Digitalne zelene potvrde (DZP) koja će se koristiti u svim državama članicama EU te u Belgiji od 1. srpnja 2021. Pri osiguravanju slobodnih i sigurnih putovanja Belgija se oslanja na Digitalnu zelenu potvrdu koja će sadržavati podatke o cijepljenju, negativnom testu ili preboljenoj korona virusnoj bolesti. Za svoje državljane Belgija i dalje snažno ne preporučuje putovanja u zemlje izvan EU.


Belgija preuzima klasifikaciju Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti - ECDC-a koji hrvatske županije uz Jadransko more u 21. i 22. tjednu 2021. godine postavlja u kategoriju narančastih područja.


Belgija je na temelju klasifikacije ECDC-a postavila hrvatske županije uz Jadransko more ili "Adriatic Croatia" u narančastu kategoriju.


Za povratak belgijskih državljana nakon boravka u područjima zelene ili narančaste zone ne će postojati obveza karantene ili testiranja. Pri tome treba voditi računa kako se status određenog područja može promijeniti tijekom putovanja.


bottom of page