top of page

Američki veleposlanik: Hrvatska je ispunila sve uvjete za ukidanje viza

Svega nekoliko tjedana nakon posjeta državnog tajnika SAD-a Republici Hrvatskoj, američki veleposlanik Robert Kohorst danas je potvrdio kako je Hrvatska ispunila posljednji uvjet za ukidanje viznog režima.

Hrvatska ima manje od tri posto odbijenih viza za Sjedinjene Američke Države, ali se one vjerojatno neće ukinuti prije kraja 2020., rekao je u ponedjeljak američki veleposlanik Robert Kohorst.


Hrvatska službeno ima ispod tri posto odbijenih viza, izjavio je Kohorst novinarima, potvrdivši da je Hrvatska ispunila taj ključni uvjet za ulazak u bezvizni režim putovanja u SAD, prenosi Index.


Dodao je da se još trebaju zadovoljiti tek određeni tehnički uvjeti, a američke službe na terenu se uvjeriti u sve procedure u Hrvatskoj. Veleposlanik kaže da je cijeli proces usporila pandemija koronavirusa, ali je uvjeren da će se vize ukinuti uskoro, već početkom 2021. godine.


Ukidanje viza gotovo 30 godina neriješeno je diplomatsko pitanje u odnosima dviju zemalja. Za ulazak u bezvizni režim potrebno je ispuniti brojne preduvjete, a zadnji koji je Hrvatska trebala zadovoljiti je manje od tri posto odbijenih zahtjeva na godišnjoj razini. Uz Hrvatsku, Rumunjska, Bugarska i Cipar jedine su države članice EU kojima SAD dosad nije ukinuo vize.


Uskoro će putovanje u SAD za hrvatske državljane biti 160 dolara jeftinije. Naime, to je iznos troška izdavanja viza koji je nužan preduvjet putovanja u Ameriku.

bottom of page