top of page

Alitalia izvela svoj posljednji, a novi nacionalni prijevoznik ITA svoj prvi let!

Dana 14. listopada 2021. godine poznati talijanski nacionalni avioprijevoznik odradio je svoj posljednji let. Time je zaključeno gotovo 75 godina dugo poglavlje talijanske avijacije, ali je ujedno otvoreno i novo poglavlje u kojem je glavnu ulogu preuzela Italia Trasporto Aereo, poznatija kao ITA.

Alitalia "fun facts", odnosno neke od zanimljivosti iz života ove kultne talijanske aviokompanije:
  • Osnovana financiranjem talijanske vlade i British European Airwaysa 1946. godine pod nazivom Aerolinee Italiane Internazionali.

  • 5. svibnja 1947. Alitalia je izvela svoj prvi let iz Torina za Cataniu i Rim.

  • 1957. godine, nakon spajanja s Linee Aeree Italiane, Alitalita postaje najveća talijanska aviokompanija.

  • 1960. godine Alitalia je bila službeni prijevoznik i sponzor Olimpijskih igara u Rimu te je dosegla brojku od milijun putnika godišnje, a rimska zračna luka Fiumicino postala je njena baza.

  • Krajem 1960-ih bila je jedna od 3 najveće europske aviokompanije, odnosno 12. najveća aviokompanija u svijetu.

  • Bio je to prvi zračni prijevoznik na svijetu koji je prevozio papu s papinskim zrakoplovom poznatim pod imenom "Shepherd One". Alitalia je prevezla četiri pape u 171 različitu zemlju na svim kontinentima, uključujući i 3 dolaska u Hrvatsku.

  • Početkom 1990-ih Alitalia je prevozila oko 25 milijuna putnika godišnje.

  • Poznati dizajner Giorgio Armani sudjelovao je u kreiranju uniformi putničkog osoblja, ali i u dizajnu interijera samih zrakoplova.

  • Od hrvatskih destinacija Alitalia letjela je na linijama prema Zagrebu, Splitu i Dubrovniku.

  • Alitalia bila je članica SkyTeam udruženja zrakoplovnih prijevoznika

Posljednji let Alitalie pod oznakom AZ1586 započeo je polijetanjem iz zračne luke Cagliari (CAG) u 22:25 te je nakon svega 1 sata i 7 minuta završio slijetanjem u rimsku zračnu luku Fiumicino (FCO) u 23:32. Zrakoplov koji je sudjelovao u ovom povijesnom trenutku bio je Airbus A320-200, oznake El-DSV, star 13 godina i u najmu od tvrtke AerCap.


Ovakav kraj talijanske aviokompanije, ali i cjelokupne situacije zapravo nimalo ne čudi, budući da Alitalia nije uspjela ostvariti dobit posljednjih 20 godina! Unatoč brojnim pokušajima i naporima Italije da spasi svog nacionalnog prijevoznika, Alitalia je 2017. godine proglasila bankrot, a nakon 4 godine posebnog tretmana, državne skrbi i pandemije COVID-19 virusa dočekala je svoj posljednji let.

Novi nacionalni zračni prijevoznik ITA, u potpunom državnom vlasništvu, dana 15. listopada 2021. godine počeo je obavljati domaće i međunarodne letove koristeći flotu od 52 zrakoplova, uključujući 7 širokotrupnih i 45 uskotrupnih zrakoplova.

Photo: www.itaspa.com

Inauguracijski let novog talijanskog nacionalnog prijevoznika započeo je polijetanjem u 06:27 iz milanske zračne luke Linate (LIN) i završio je slijetanjem u 07:35 u zračnu luku Bari (BRI). Let pod oznakom AZ1637 odradio je zrakoplov tipa Airbus A320-200 oznake El-IKU.


Predstoji nam vidjeti kako će se novi talijanski nacionalni avioprijevoznik pozicionirati na globalnom avijacijskom tržištu koje još uvijek trpi posljedice pandemije COVID-19 virusa. Svakako mu možemo zaželjeti sretno u poslovanju, a njegovom prethodniku upućujemo pozdrav "Arrivederci Alitalia"!

bottom of page