Airbusov novi tip zrakoplova u završnoj fazi, uskoro i testni let

Airbusov prvi A321XLR ušao je u završnu fazu sklapanja u Hamburgu. Zrakoplov koji će nositi oznaku 11000 bit će testni, certificirani zrakoplov ovog novog tipa, a floti prvog prijevoznika priključit će se 2023. godine. Prvi testni let očekuje se u sljedećoj godini.

Photo: Airbus

Airbus A321XLR postao je hit istog trenutka kada je i službeno prezentiran javnosti 2019. godine na Paris Air Showu. Prema trenutno dostupnim podacima, Airbus je od najave ovog tipa zrakoplova do danas ostvario gotovo 450 narudžbi!


Airbusov prvi A321XLR sada ulazi u završnu montažu u Hamburgu. Zrakoplov je u izgradnji već duže vrijeme, a dijelovi se u Hamburg dopremaju iz tvornica diljem Europe.

Naravno, za izradu prvog zrakoplova obično je potrebno nešto više vremena, s obzirom na to da se istovremeno postavljaju i korigiraju svi procesi. Jednom kada krene serijska proizvodnja, Airbus planira ukupno četiri linije na kojima će se odvijati paralelna proizvodnja ovih zrakoplova.


Ostalo je još nekoliko koraka no već je sada jasno da će se testni let dogoditi u prvoj polovici sljedeće godine, a prva isporuka avioprijevozniku početkom 2023. godine.

Photo: Airbus

A321XLR imat će ukupan dolet do 4.700 nautičkih milja, odnosno 8.700 kilometara. Slikovito rečeno, ovaj će zrakoplov moći bez zaustavljanja iz Zagreba letjeti prema istočnoj obali SAD-a, Africi te većem dijelu Azije.

Radi se o uskotrupnom zrakoplovu koji će za većinu putnika izgledati gotovo isto kao i svi ostali zrakoplovi iz A320 obitelji, no razlika će biti velika za avioprijevoznike s obzirom na to da će se značajan broj prekooceanskih linija s uvođenjem ovog tipa moći obavljati s uskotrupnim zrakoplovima čiji su operativni troškovi drastično niži u odnosu na širokotrupne zrakoplove.

Zahvaljujući dodatnim tankovima na ovom novom tipu zrakoplova značajno je povećan dolet u odnosu na tip A321LR (povećanje za čak 1.300 kilometara).


Od ukupno 450 narudžbi, 20 zrakoplova ovog novog tipa naručio je niskotarifni Wizz Air, 8 španjolska Iberia, 7 Czech Airlines te 6 Aer Lingus. Zanimljivo, American Airlines i United Airlines, dva američka avioprijevoznika, za sada imaju najveći broj potvrđenih narudžbi ovog europskog proizvođača!