top of page

Airbus A340 sletio na Antarktiku!

Hi Fly, portugalska charter aviokompanija sa središtem u Lisabonu, ušla je u povijest kao prvi avioprijevoznik koji je ikad sletio s Airbusom A340 na Antarktiku.

Photo: HiFly

Kapetan Carlos Mirpuri i posada preletjeli su širokotrupnim zrakoplovom od Cape Towna do Bijelog kontinenta i natrag; radi se o putu od 2.500 nautičkih milja, radilo se o pet sati leta u jednom smjeru. Nikad prije A340 nije sletio na antarktičku ledenu pistu. Zrakoplov će se ove sezone koristiti za prijevoz manjeg broja turista, uz znanstvenike i nužni teret za znanstvene i istraživačke timove bazirane na Antarktici.

Hi Fly 9H-SOL je A340-313HGW (visoka bruto težina) s maksimalnom uzletnom masom od 275 tona. Izuzetno je pouzdan, udoban, s izvrsnim sigurnosnim performansama, zrakoplov je pažljivo odabran za ove specifične operacije u ekstremnom okruženju. Njegov izniman domet i redundantnost 4 motora također ga čine idealnim za ovu vrstu operacija. "Tournaround" na Antarktiku trajao je kraće od prvotno planiranih tri sata, zahvaljujući sjajnog uigranosti svih timova (zemaljskog i letačkog osoblja) koji su odradili odličan posao. Pogledajte video!


bottom of page