top of page

Air Serbia smanjuje broj letova prema Zagrebu

Srbijanska nacionalna aviokompanija u veljači će prometovati reducirano na svojoj jedinoj cjelogodišnjoj liniji prema Hrvatskoj - između Beograda i Zagreba.

Air Serbia će u veljači ove godine uglavnom prometovati tri puta tjedno između Beograda i Zagreba, i to ponedjeljkom, petkom i nedjeljom. Posljedica je to niske potražnje uzrokovane pandemijom koronavirusa u Europi, prije mjesec dana bilo je jasno da kompanija želi na ovoj liniji prometovati sa značajno više tjednih polazaka, no za time trenutno nema potrebe.


Kompanija je planirala svakodnevne letove na ovoj liniji (28 povratnih letova u veljači), no do 24. veljače otkazano je čak 14 povratnih letova što je rezultiralo povlačenjem 1.960 sjedala iz prodaje.

U ožujku ove godine Air Serbia trenutno nudi 5 tjednih letova na ovoj liniji, svakog dana osim utorkom i srijedom, no nema sumnje da će avioprijevoznik još revidirati svoj red letenja te, u slučaju niske potražnje, dodatno otkazati određene polaske.


Nakon Austrian Airlinesa, British Airwaysa, Ryanaira i KLM-a, Air Serbia je samo još jedan avioprijevoznik u nizu koji je smanjio broj raspoloživih sjedala prema Zagrebu. No, 1.960 sjedala manje zaista nije velika brojka, osobito u usporedbi s gore spomenutim prijevoznicima. Austrian je iz prodaje povukao 3.600 sjedala prema/iz Zagreba, British Airways gotovo 5.300, Eurowings preko 5.500, a irski Ryanair više od 23 tisuće sjedala!


Radi se o čak 40 tisuća sjedala koja su bila u prodaji, no zbog slabe potražnje letovi su otkazani čime je i navedeni kapacitet povučen iz prodaje.


Zagrebačka je zračna luka prošle godine suspenzije linija opravdavala smanjenom potražnjom, tvrdeći da se isto događa u regiji i Europi. To zapravo i nije točan podatak, Austrian je prošle zime bio prisutan u Beogradu, Skopju, Sarajevu, Prištini, Podgorici, no ne i u zagrebačkoj zračnoj luci. Ove zime kompanije je ponovno suspendirala letove između Beča i Zagreba. Ista stvar mogla bi se primjeniti na Eurowings koji je prisutan u regiji, dok je broj tjednih letova prema Zagrebu drastično reduciran.

bottom of page