top of page

Air France-KLM podižu cijene putničkih karata zbog rasta cijena goriva!

Zbog naglog rasta cijene zrakoplovnog goriva, a koji je dodatno ubrzan ratom u Ukrajini, brojni avioprijevoznici ponovno su odlučili analizirati i revidirati ljetni red letenja koji je već bio isplaniran. Naime, ovako veliki rast cijena goriva o čemu smo već ranije pisali (LINK na članak) značajno će utjecati na poslovanje avioprijevoznika u nadolazećoj ljetnoj sezoni i na putničke cijene karata. Air France-KLM su se među prvima odlučili na ovakav za putnike nepopularan potez, ali za očekivati je kako će se i drugi avioprijevoznici odlučiti na isto ako cijene goriva nastave biti ovako visoke ili čak nastave dalje rasti!

Od 25. ožujka, KLM i Air France povećat će dodatak za gorivo (tzv. fuel surcharge) na cijene karata za long-haul destinacije kako cijene goriva rastu. Ovaj trošak će ulaziti u ukupnu cijenu koju će putnici morati podmiriti.


Ovisno o destinaciji i klasi u kojoj putnik odluči putovati, KLM će određivati dodatak za gorivo koji će putnik morati i podmiriti. Primjerice, na letu između Amsterdama i New Yorka, putnik u ekonomskoj klasi morat će dodatno platiti 40 eura dok će putnik u poslovnoj klasi platiti dodatnih 100 eura.


Stavka goriva pri izračunu troškova zauzima jedno od najvažniji mjesta u avijaciji. Naravno, postoje i brojni drugi troškovi koji utječu na profitabilnost, ali određen broj takvih trošaka je fiksan dok je trošak goriva izuzetno promjenjiv.


Treba uzeti u obzir i kako se brojne aviokompanije pokušavaju vratiti profitabilnosti od početka COVID-19 pandemije te stoga svako povećanje troškova poslovanja je novi pritisak na aviokompanije. Nadamo se kako će povećana putnička potražnja u nadolazećem periodu uspjeti barem malo amortizirati troškove uzrokovane ovakvim naglim rastom cijena goriva, a da će se cijene goriva ipak u predstojećem periodu barem malo stabilizirati.

bottom of page