top of page

Air Canada Rouge trajno ukinula liniju Toronto - Zagreb

Air Canada Rouge trajno ukida liniju Toronto - Zagreb - Toronto, uvedenu u lipnju 2018. godine!

Air Canada Rouge, podružnica nacionalne kanadske aviokompanije Air Canade, uvela je sezonsku liniju Toronto - Zagreb - Toronto u lipnju 2018. godine, prometujući između dva grada čak četiri puta tjedno, zrakoplovima tipa B767-300 kapaciteta 282 sjedala.


Linija je bila u prometu i 2019. godine, dok je u 2020. godini zbog globalne pandemije linija privremeno suspendirana. U međuvremenu je ovaj prijevoznik umirovio sve zrakoplove tipa B767 u svojoj floti, čime kompanija zapravo i nije imala širokotrupnih zrakoplova koji bi mogli prometovati između Toronta i Zagreba bez zaustavljanja.


Iako je Air Canada Rouge do prije nekoliko dana nudila u prodaji direktne letove na ovoj liniji za ljetnu sezonu 2021., do realizacije istih ipak neće doći. Naime, kompanija je planirala na ovoj liniji (u slučaju povoljne epidemiološke situacije i dobrog bookinga) koristiti zrakoplove iz flote Air Canade, no kako nam je potvrđeno u odgovoru na naš upit, zadovoljavajuć booking nije postignut što u trenutnoj situaciji i nije iznenađenje.


S obzirom na to da Air Canada intezivno radi na preuzimanju Air Transata, poznatog leisure prijevoznika koji također prometuje između Toronta i Zagreba u ljetnom redu letenja, i bilo je za očekivati da će na ovoj liniji nakon preuzimanja Air Transata ostati prometovati tek jedan prijevoznik. Ipak, do realizacije još nije došlo a AC Rouge je ukinula liniju za Zagreb.

Air Transat je još u prosincu potvrdio namjeru prometovanja prema Zagrebu u ovoj ljetnoj sezoni, karte su trenutno u prodaji, no kompanija ozbiljno razmatra mogućnost da zbog slabe potražnje i restrikcija u putovanju ipak otkaže redovne operacije između glavnih gradova Hrvatske i Kanade, konačna odluka još nije donesena.


Nakon odlaska Emiratesa i Korean Aira, ovo je treći odlazak aviokompanije koja je Zagreb spajala s dalekim tržištem. Prema trenutno dostupnom rasporedu, u Zagrebu bi jedini širokotrupni zrakoplovi ovog ljeta trebali biti upravo Air Transatovi, no hoće li se to i dogoditi tek nam preostaje za vidjeti. U tom slučaju Zagreb bi ostao bez širokotrupnih zrakoplova i gotovo svih long-haul linija (izuzev linije prema Dohi na kojoj Qatar Airways prometuje s uskotrupnim zrakoplovom).

Air Canada Rouge, Emirates i Korean Air trajno su ukinuli linije prema Zagrebu

Air Canada Rouge obavljala je noćne letove iz Toronta za Zagreb, s povratnim letom iz Zagreba prema Torontu u prijepodnevnim satima. Navedenu liniju u većem su broju koristili hrvatski iseljenici iz Toronta i SAD-a, prije svega Chicaga, koji su s jednim zaustavljanjem u Torontu svoje putovanje nastavljali direktnim letom prema Zagrebu.


Odlazak ovog prijevoznika iz Zagreba svakako jest korak unatrag s obzirom na to da je Air Transat prije svega orijentiran na leisure putnike, no treba također reći kako su zrakoplovi tipa B767 koji su prometovali prema Zagrebu bili stari preko 20 godina bez dodatnog sadržaja za putnike, što danas već uzimamo kao normalno na dugim letovima.

bottom of page