top of page

Air Canada neće preuzeti Air Transat, 2019. prometovale prema Zagrebu

Air Canada i Air Transat objavili su jučer kako je postignut međusobni dogovor o raskidu Sporazuma o akviziciji Air Transata od strane Air Canade.

Photo: THE CANADIAN PRESS/Paul Chiasson

Air Canada i Air Transat u lipnju 2019. godini postigli su dogovor o spajanju dviju kanadskih aviokompanija, uvjeti su revidirani u listopadu 2020. zbog izbijanja globalne pandemije i utjecaja iste na svjetsko gospodarstvo.


Kao što je prethodno objavljeno, spajanje kompanija bilo je uvjetovano odobrenjem različitih regulatornih tijela, uključujući i Europsku komisiju. Kako bi ispunila taj ključni uvjet, Air Canada je ponudila i poboljšala paket pravnih lijekova. Nakon nedavnih pregovora s Europskom komisijom, postalo je očito da ova komisija neće odobriti akviziciju Air Canade.


Air Canada zaključila je da bi pružanje dodatnih pravnih lijekova, koji potencijalno ne bi osigurali odobrenje Europske komisije, značajno utjecalo na poslovanje kompanije i njenu sposobnost natjecanja na međunarodnom tržištu, posebno u ovim izazovnim vremenima.

Iz navedenih razloga Air Canada i Air Transat odlučili su se na raskid sporazuma te će Air Canada isplatiti 12.5 milijuna američkih dolara Air Transatu, čime će ove dvije kompanije nastaviti djelovati samostalno na kanadskom i svjetskom tržištu.


Podsjećamo, u 2019. godini obje kompanije prometovale su između Toronta i Zagreba u ljetnim mjesecima. U 2020. godini zbog globalne pandemije nije obnovljen promet između dva spomenuta grada, a ovog su proljeća otkazani svi letovi planirani za ovu godinu.

Obje kompanije u 2019. godini prometovale prema Zagrebu

Air Canada Rouge je iz flote izbacila sve širokotrupne zrakoplove pa je za ovo ljeto (prije nego što su svi letovi otkazani) na liniji između Toronta i Zagreba trebala prometovati Air Canada, a u planu je bio zrakoplov tipa A330-300. Kompanija ima 16 zrakoplova ovog tipa u floti, kapacitet iznosi 297 sjedala.


Da je došlo do realizacije letova, bilo bi to značajno poboljšanje usluge s obzirom na to da su na ovoj liniji ranije prometovali zrakoplovi tipa B767-300ER stariji od 20 godina, manjeg kapaciteta i komfora, čak bez LCD zaslona u sjedalima.


Air Transat je također prometovao prema Zagrebu u ljeto 2019. godine, tri puta tjedno, koristeći zrakoplove A330-200, kapaciteta 345 sjedala. I ova je kompanija otkazala sve letove prema Zagrebu za ovu godinu, no karte su u prodaji za ljeto 2022.

U slučaju da su kompanije realizirale jučer raskinut sporazum, jasno je da obje ne bi prometovale prema Zagrebu jednom kada dođe do oporavka putničke potražnje. S obzirom na to da do spajanja ipak neće doći, postoji vjerojatnost da će i Air Transat i Air Canada ponovno obnoviti promet prema zagrebačkoj zračnoj luci.

bottom of page