Aer Lingus zatvorio prodaju na linijama prema Hrvatskoj

Irski avioprijevoznik, Aer Lingus, obustavio je prodaju na gotovo svim linijama iz Dublina i Corka prema Hrvatskoj za ovu ljetnu sezonu.

Aer Lingus do prije nekoliko je dana u prodaji imao četiri linije iz Irske prema Hrvatskoj, no sada je karte moguće kupiti na samo jednoj liniji.


Aer Lingus već nekoliko ljetnih sezona prometuje iz Dublina prema Puli, Splitu i Dubrovniku, a najavljena je i linija iz Corka za Dubrovnik. Zbog izbijanja globalne pandemije, prošle je ljetne sezone, u prometu kratko bila samo linija između Dublina i Splita.


Kompanija je u najavi za ovo ljeto imala liniju Dublin - Pula - Dublin, od svibnja do rujna, s dva leta tjedno, utorkom i subotom. Svi letovi označeni su kao rasprodani za ovu ljetnu sezonu, odnosno, kompanija je zatvorila prodaju na svim letovima između Dublina i Pule za ovo ljeto i očito je da na njoj neće prometovati ni ove godine.

Iz prodaje je povučena i linija Dublin - Split - Dublin, ranije najavljena tri puta tjedno, utorkom, četvrtkom i nedjeljom. Također, u prodaji više nije ni linija Cork - Dubrovnik - Cork na kojoj je AerLingus trebao prometovati dva puta tjedno, srijedom i subotom.


Jedina linija na kojoj AerLingus još uvijek omogućuje kupnju karte jest ona između Dublina i Dubrovnika. Letovi su otkazani do 03. srpnja, a po trenutnom planu kompanije od navedenog datuma dostupni su letovi subotom i nedjeljom koji bi se zatim trebali povećati na četiri leta tjedno, te u kolovozu na pet (svakog dana osim utorka i četvrtka). S obzirom na sve navedeno, za očekivati je da će ovaj irski avioprijevoznik obustaviti prodaju i na liniji prema Dubrovniku.

Prema Dublinu dostupni direktni letovi iz Zagreba, Zadra, Dubrovnika i Splita s drugim avioprijevoznicima

Unatoč tome što AerLingus vjerojatno ove ljetne sezone neće prometovati prema Hrvatskoj, hrvatske su zračne luke već povezane s Dublinom s drugim avioprijevoznicima. Croatia Airlines dva puta tjedno prometuje na liniji između Zagreba i Dublina sa zrakoplovom tipa A319, dok je Ryanair obnovio promet na linijama iz Splita i Zadra prema Dublinu sa zrakoplovima tipa B737-800.

S obzirom na trenutno dostupan red letenja aviokompanija, očito je da će Pula i ovog ljeta biti bez direktne veze s Irskom, dok će Ryanair u drugoj polovici srpnja (kasnije od prvotnog plana) uvesti i liniju Dublin - Dubrovnik - Dublin. Zagrebačka će zračna luka cijelo ljeto imati dva tjedna leta prema Dublinu s redovnim letovima Croatia Airlinesa, dok Ryanair dodatno povezuje Zadar i glavni grad Irske. Ostale tri zračne luke u Hrvatskoj (Osijek, Rijeka i Brač) ni u ljeto 2019. godine nisu imale direktne letove prema Dublinu.


Brojni hrvatski iseljenici u Irskoj ovog će ljeta imati na izbor direktne letove dvije spomenute aviokompanije, no valja naglasiti da se veći broj putnika odlučuje na putovanje s presjedanjem, osobito sa nizozemskim KLM-om preko Amsterdama, isključivo zbog nižih cijena aviokarata.