SAD

Updated: Aug 24, 2021

Od dana 26. siječnja 2021. godine, svi putnici koji putuju u SAD, osim malodobne djece do druge godine života, morati će predočiti prije ukrcaja u zrakoplov viral test ne stariji od 72 sata ili liječničku potvrdu da su unazad tri mjeseca preboljeli COVID-19. Prilikom ulaska u SAD od nadležnih tijela može biti izdana preporuka ponovnog testiranja na SARS-CoV-2 u roku od 3 do 5 dana od dana dolaska, uz samoizolaciju u trajanju od 7 dana. Navedene informacije nalaze se na sljedećoj poveznici.


Dana 25. siječnja 2021. godine predsjednik Biden potpisao je proklamaciju kojom se potvrđuje odluka prethodnog predsjednika izdana 31. siječnja 2020. godine, o zabrani ulaska određenih kategorija putnika koji dolaze iz Schengenskog prostora, Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske, Brazila i Južne Afrike, uz pripadajuće iznimke. Detalji navedenih odluka mogu se pronaći na sljedećoj poveznici.


Obavijest o iznimkama od navedene odluke prema kojoj su izuzete određene kategorije putnika koji dolaze sa Schengenskog prostora ili Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, a koji su od nacionalnog interesa za SAD, možete pronaći na sljedećoj poveznici.


Ukoliko moraju, hrvatski državljani i dalje mogu putovati za SAD uz sljedeće ispunjene preduvjete: 1. povezani letovi ne smiju biti kroz države koje su članice Schengenskog prostora i Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske (ako se iz Zagreba putuje kroz jednu od tih država, neće biti dozvoljen ulazak u SAD); 2. u slučaju da je hrvatski državljanin koji namjerava putovati u SAD posjetio jednu od članica Schengenskog prostora ili Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske unutar 14 dana do leta za SAD, neće mu biti dozvoljen nastavak putovanja, iako je povezni let kroz jednu od zemalja izvan Schengena.

Suspenzija se neće primjenjivati na hrvatske državljane koji za SAD putuju na povezanim letovima iz Dohe ili Istanbula, ako nisu posjetili/boravili/bili na proputovanju u jednoj od država Schengenskog prostora ili Ujedinjenoj Kraljevini Velike Britanije i Sjeverne Irske u zadnjih 14 dana do njihovog ulaska u SAD.

Napominjemo kako počevši od 18. ožujka 2020., Veleposlanstvo SAD-a u Zagrebu do daljnjeg otkazuje termine za podnošenje zahtjeva za izdavanje neimigrantskih viza. Nastavit će se zaprimati zahtjevi za izdavanje C1/D (tranzit/članovi posade).


Preporučuje se stalno praćenje vijesti, imajući u vidu činjenicu da SAD trenutno razmatra isključivanje pojedinih država iz suspenzije putovanja, kao i uključivanje pojedinih država na listu zemalja iz kojih se obustavlja putnički promet za SAD, ovisno o kretanju stanja zaraženih virusom COVID19 u navedenim zemljama.


Prije putovanja u SAD potrebno je na javnim stranicama savezne države u koju se putuje provjeriti informacije o trenutnim uvjetima ulaska i boravka putnika. Informacije o navedenom mogu se pronaći i na stranicama američkog CDC-a (Centers for Disease Control and Prevention).