25 godina Croatia Airlinesa na liniji između Zagreba i Sarajeva

Croatia Airlines obilježava 25. obljetnicu letenja na međunarodnoj redovitoj liniji Zagreb - Sarajevo, a istodobno i četvrt stoljeća uspješne poslovne suradnje s Međunarodnim aerodromom Sarajevo.

U povodu toga svi putnici na jučerašnjem letu OU344 Zagreb – Sarajevo nagrađeni su vaučerom u iznosu od 25 eura, koji se može iskoristiti prigodom kupnje zrakoplovne karte za sljedeće putovanje Croatia Airlinesom, a ista nagrada očekuje i sve putnike na povratnom letu OU345 Sarajevo – Zagreb. Simbolične poklone za putnike na letu Sarajevo – Zagreb osigurali su i naši poslovni partneri iz Međunarodnog aerodroma Sarajevo te se na taj način pridružili čestitkama ovog značajnog jubileja.


Hrvatski nacionalni avioprijevoznik obavio je prvi međunarodni let Zagreb - Sarajevo u kolovozu 1996. godine putničkim zrakoplovom ATR42 i bio je među prvim europskim i svjetski avioprijevoznicima koji je sletio u obnovljenu sarajevsku zračnu luku. Istodobno je otvoreno i predstavništvo tvrtke u Sarajevu, čiji su djelatnici na raspolaganju korisnicima usluga za sve pogodnosti iz cjelokupnog produkta Croatia Airlinesa.

Umirovljeni ATR42 Croatia Airlinesa, photo: JetPix

Od tada do danas zrakoplovi Croatia Airlinesa kontinuirano povezuju glavne gradove Hrvatske i Bosne i Hercegovine tijekom cijele godine, a jedinu privremenu obustavu letova lani je uzrokovala pandemija koronavirusa. Ukupno je obavljeno 32.220 letova i pritom prevezeno gotovo 1,113.000 putnika.


-Drago nam je što građanima Bosne i Hercegovine već 25 godina pružamo izravnu zračnu vezu s Hrvatskom i što kvaliteti proizvoda pridonosi uspješna suradnja s Međunarodnim aerodromom Sarajevo. Svakodnevni letovi između Zagreba i Sarajeva, koje obavljamo i u ovom razdoblju zdravstvene krize, potvrđuju da nam je tržište BiH uvijek bilo i ostat će veoma važno regionalno tržište na kojem smo dostupni i poslovnim ljudima i turistima. Zahvaljujem svim korisnicima usluga na ukazanom povjerenju i nadam se da će i dalje koristiti mnoge pogodnosti naše usluge, prije svega mogućnosti povezanih letova iz Zagreba u europska odredišta te, preko njih, u odredišta diljem svijeta zahvaljujući našem članstvu i suradnji s prijevoznicima udruge Star Alliance – rekao je Jasmin Bajić, predsjednik Uprave Croatia Airlinesa.

-Koristimo ovu prigodu, prije svega, čestitati našem dugogodišnjem i respektabilnom poslovnom partneru Croatia Airlinesu na uspješnom poslovanju koje već desetljećima gradi, ne samo u Sarajevu nego i diljem Europe i svijeta.


Zajednička priča Međunarodnog aerodroma Sarajevo i Croatia Airlinesa počela je u kolovozu poslijeratne 1996. godine, kada je zrakoplov ove aviokompanije među prvima sletio na tek obnovljeni aerodrom, koji je tada i službeno otvoren za civilni zračni promet. Dobro je poznato da su poslijeratnom otvorenju aerodroma prethodili mjeseci mukotrpnog rada i obnove čemu su ponajviše doprinijeli tadašnji radnici MAS-a predvođeni gosp. Bakirom Karahasanovićem, Farukom Kopčićem i Elvedinom Begićem. I danas su, u povodu jubileja uz čestitke osoblju Croatia Airlinesa, istaknuli da je otvaranje linije na relaciji Zagreb - Sarajevo bio samo jedan od dokaza da se predani rad u cilju rekonstrukcije potpuno devastiranog aerodroma isplatio.

Od tada do danas Croatia Airlines obavila je na relaciji Zagreb-Sarajevo-Zagreb više desetaka tisuća operacija, povezujući Sarajevo, ne samo s hrvatskom metropolom nego i s drugim svjetskim destinacijama.


Stoga još jednom želimo zahvaliti cjelokupnom kolektivu Croatia Airlinesa na ukazanom povjerenju i uspješnoj poslovnoj saradnji, koju zajednički gradimo proteklih 25 godina, u nadi i uvjerenju da ćemo i ubuduće biti pouzdan partneri, prepoznatljivi po kvaliteti i sigurnosti svojih usluga – istaknuli su u Upravi Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

Photo: Croatia Airlines

U ovom razdoblju sezone, u kojem je mreža letova prilagođena tržišnoj potražnji za uslugom zračnog prijevoza, zrakoplovi Croatia Airlinesa izravno povezuju Zagreb i Sarajevo svakoga dana u tjednu - navodi se u priopćenju hrvatskog nacionalnog avioprijevoznika.