top of page

10 godina "nov" B747 sletio u Hamburg!

B747-8 (MSN 37826), 10 godina star zrakoplov, prije nekoliko je dana obavio prvi dulji let!

Photo: NiclasHCO/Twitter

Naime, ovaj je zrakoplov 6. studenog ove godine obavio gotovo 9 sati dug let iz Paine Fielda, zračne luke u kojoj Boeing proizvodi zrakoplove tipa 747, 787 i 777, do Hamburga u Njemačkoj. Bio je to prvi međunarodni let ovog zrakoplova i evo priče o njemu!


Još 2011. godine Boeing je pripremio ovaj zrakoplov za njemačku Lufthansu koja je naručila čak 20 primjeraka ovog tipa zrakoplova. Isti su trebali biti predani avioprijevozniku na korištenje do 2015. godine, naravno, u putničkoj konfiguraciji. Boeing je trebao jedan zrakoplov ovog tipa za brojne testove. Lufthansa je na to pristala i ovaj novi zrakoplov nikada nije poletio za njemačkoj nacionalnog avioprijevoznika. Zrakoplov je čak obojan u bazične boje Lufthanse te je već dobio registraciju u njemačkom registru zrakoplova, no do primopredaje nikada nije došlo. Dapače, Boeing čak nije koristio ovaj zrakoplov toliko često za testne letove koliko se to očekivalo.


Od 2018. godine ovaj je zrakoplov bio parkiran u pustinji, konzerviran i bez letenja. S obzirom na to da je izbila globalna pandemija i da je potražnja za zrakoplovima naglo pala, osobito za onima velikog kapaciteta, bilo je vrlo izgledno da će ovaj zrakoplov ostati bez letačkih sati, no ove je godine Boeing zaprimio narudžbu od neimenovanog kupca za jedan B747-8!

Nakon nekoliko testnih letova u Sjedinjenim Američkim Državama, Boeing šalje ovaj zrakoplov u Hamburg gdje je zrakoplov i sletio nakon gotovo 9 sati leta, 06. studenog ove godine. Bio je to prvi dugi let ovog zrakoplova u 10 godina! Kako je Boeing objavio u rujnu, B747-8 nosit će registraciju SU-EGY i postat će novi državni zrakoplov Egipta, čime će iz flote izaći dosadašnji A340.


Nakon bojanja, potpunog redizajna i opremanja kabine, zrakoplov će u posebnoj, VIP konfiguraciji, biti predan kupcu i preletjeti iz Hamburga u Egipat.

bottom of page