Švedska

Updated: Aug 24, 2021

Strani državljani stariji od 18 godina koji ulaze u Švedsku u pravilu su obvezni dokazati da nemaju nemaju aktivnu infekciju virusom COVID-19 i to: predočenjem EU digitalne COVID potvrde (ukoliko u Švedsku dolaze iz druge EU/EEZ države) ili posjedovanjem negativnog rezultata testa na COVID-19, ne starijeg od 48 h, računajući od uzimanja testa do dolaska na granični prijelaz. U slučaju putovanja EU državljana unutar EU, negativan test ne smije biti stariji od 72 sata. Navedeno se ne odnosi na putnike iz: Danske, Finske, Islanda i Norveške koji u Švedsku ulaze bez ograničenja vezanih za virus COVID-19.


Za ulazak iz drugih zemlja EU/ EEZ dovoljna je EU digitalna COVID potvrda ili ekvivalentna potvrda.


EU digitalna COVID potvrda sadrži potrebne ključne podatke kao što su ime, datum rođenja, datum izdavanja, uz podatke o:

• primljenom cjepivu protiv covid-19 (potvrda o cjepivu),

• negativnom rezultatu testa na infekciju covid-19 uzetog unutar 72 sata prije dolaska (potvrda o testiranju), ili

• oporavak od covid-19 (potvrda o preboljenju).


Digitalna potvrda može se koristiti u digitalnom ili papirnatom obliku, a podaci u potvrdi trebaju biti na službenom jeziku zemlje izdavatelja i engleskom jeziku.


Do 31. kolovoza 2021. na snazi je i opća zabrana ulaska iz trećih zemalja (uključujući i Veliku Britaniju). Zabrana se ne odnosi na državljane zemalja članica EU koji posjeduju negativan rezultat testa na COVID-19, ne stariji od 48 h od uzimanja testa do dolaska na granični prijelaz (PCR, antigenski i LAMP testovi).Kao valjani testovi priznaju se PCR, antigenski i LAMP testovi. Testovi na antitijela se ne uvažavaju.


Važno je da su u potvrdi o testiranju navedeni: ime i prezime, datum i vrijeme testiranja, vrsta testa, rezultat i tko je izdao potvrdu. Priznaje se dokumentacija na švedskom, engleskom, norveškom, danskom i francuskom jeziku.


Od obveze su nadalje izuzeti:

- švedski državljani,

- osobe mlađe od 18 godina

- strani državljani koji žive u Švedskoj (upisani u registar stanovništva),

- osoblje u međunarodnom prometnom sektoru

- stranci koji putuju zbog nužnih obiteljskih razloga

- pomorci

- diplomatsko i konzularno osoblje stranih predstavništava u Švedskoj i članovi njihovih obitelji

- stranci u potrebi za međunarodnom zaštitom (npr. azilanti) ili osobe koje dolaze zbog drugih humanitarnih razloga

testa na COVID-19, ne stariji od 48 h od uzimanja testa do dolaska na granični prijelaz (PCR, antigenski i LAMP testovi).