Štrajk u Italiji, otkazani letovi i prema Hrvatskoj

Djelatnici u talijanskom zračnom prometu ovog petka, 21. listopada, idu u jednodnevni štrajk, što će za rezultat imati niz otkazanih letova, uključujući i one prema odnosno iz hrvatskih zračnih luka.

Ovog petka djelatnici u sektoru zračnog prometa u Italiji idu u jednodnevni štrajk koji će obuhvatiti većinu talijanskih zračnih luka, a najviše Brindisi, Rim Ciampino, Milano Malpensu, Napulj, Perugiu, Pescaru, Torino i Veneciju.


Talijanska agencija za civilno zrakoplovstvo objavila je periode u danu u kojima će se promet morati odvijati gotovo pa normalno, između 7 i 10 sati ujutro te između 18 i 21 sat navečer.

Osim sindikata vezanih uz djelatnike u zračnim lukama, poziv na štrajk poslalo je i udruženje letačkog i kabinskog osoblja, s obzirom na to da između relevantnih strana ne postoji dogovor oko kolektivnog ugovora. Štrajk je najavljen kao jednodnevni, pa bi se već ovog vikenda promet trebao vratiti u normalu.


Ipak, za sutra je zbog štrajka otkazano 10 letova između hrvatskih i talijanskih zračnih luka:

  • EasyJet, Napulj - Split - Napulj,

  • Vueling, Rim - Split - Rim,

  • Vueling, Rim - Dubrovnik - Rim,

  • Ryanair, Zagreb - Napulj - Zagreb,

  • Ryanair, Zagreb- Rim - Zagreb.

Croatia Airlines rotaciju Zagreb - Split - Rim - Split - Zagreb za sutra nije otkazala, no valja napomenuti kako u slučaju štrajka do promjena statusa leta može doći u svakom trenutku. Štrajk u Italiji samo je jedan u nizu iskaza nezadovoljstva djelatnika u zračnom prometu s trenutnim radnim statusom, ovog smo ljeta mogli vidjeti brojne primjere, a posljednji su svoje nezadovoljstvo štrajkom iskazali piloti njemačkog Eurowingsa.