top of page

Što su zrakoplovne alijanse i koje pogodnosti nude putnicima?

Početkom 90-ih godina porastom broja putnika i letova došlo je do zaoštravanja konkurencije u avijaciji na svjetskoj razini, što je rezultiralo trendom sklapanja različitih oblika suradnje između do tad nepovezanih aviokompanija. Kroz samo nekoliko godina sklopljen je izrazito veliki broj komercijalnih sporazuma, a od 1998. pa sve do 2005. godine trajao je turbulentan i ubrzan razvojni proces stvaranja udruženja aviokompanija, odnosno zrakoplovnih alijansi. Dakle, udruženje aviokompanija je sporazumna suradnja između različitih aviokompanija kojim udružuju svoja sredstva i potencijale kako bi odgovorili na izazove tržišta.

Koje su prednosti članstva u alijansi za aviokompanije? Jedna od glavnih prednosti članstva u alijansi jest što aviokompanijama omogućuje integraciju i optimizaciju linijske mreže. Alijanse često imaju zajedničke tehničke i zemaljske aerodromske službe čime znatno snižavaju svoje svakodnevne operativne troškove i povećavaju profitabilnost. Zajedničkim nastupom aviokompanije postižu i planetarnu pokrivenost što samostalnim linijama ne bi mogle financijski izdržati. Uz navedeno, zajedničkim marketinškim pristupom, kampanjama i promocijama postižu i veću prodaju, odnosno ukupnu zaradu.


Koje su najveće svjetske zrakoplovne alijanse i koje pogodnosti nude svojim putnicima? Krajem 2005. godine isprofilirale su se tri dominantne zrakoplovne alijanse – Star Alliance, Sky Team i Oneworld - koje su obuhvaćale čak dvije trećine svjetskog zračnog prometa. Slobodno možemo reći kako su danas te tri prvotne dominantne zrakoplovne alijanse i dalje ostale vodeće alijanse u svijetu avijacije na globalnoj razini.


U nastavku donosimo kratki pregled tri najveće svjetske alijanse i neke od pogodnosti koje nude putnicima s njihovom članskom iskaznicom!


Star Alliance

Prva velika alijansa koja je sa svojim poslovanjem krenula još 1997. godine, a do danas je ostala i najveća svjetska alijansa. Sjedište Star Alliancea je Frankfurt na Majni. Trenutno okuplja 26 aviokompanija, uključujući Croatia Airlines, koje lete u približno 1290 svjetskih destinacija, odnosno 195 zemalja svijeta. Ova alijansa raspolaže s više od 5000 zrakoplova. Svojim putnicima s članskom iskaznicom Star Alliance nudi benefite kao što su prioritetni check-in, prioritetni baggage handling i prioritetni boarding kako bi putnici što kraće čekali u redovima u zračnoj luci. Uz to, nude i mogućnost korištenja posebnih redova pri prolasku kroz sigurnosni pregled i pristup aerodromskom loungeu kako bi putnici što više mogli uživati u svim pogodnostima putovanja zrakoplovom. Naravno, da bi imali sve ove pogodnosti, morate odraditi određeni broj letova u godini kako bi stekli status kojim ostvarujete ova prava.


Kako se nalazimo u jednom od najturbulentnijih razdoblja u avijaciji uzrokovanom virusom COVID-19, prenosimo i neke od mogućnosti koje Croatia Airlines nudi svojim putnicima u slučaju otkazivanja letova, odnosno odustajanja od putovanja u periodu do 25. listopada 2020. godine. Croatia Airlines predvidjela je neograničeni broj promjena datuma putovanja bez naplate, uz uvjet realizacije putovanja unutar razdoblja valjanosti karte. U navedenom periodu postoji mogućnost i povrata novca u obliku vouchera koji se može zamijeniti za novu kartu u periodu od godinu dana od izdavanja. Sve navedene opcije odnose se na domaće i međunarodne letove Croatia Airlinesa te na karte kupljene do 15. lipnja 2020. godine. Navedene pogodnosti vrijede za sve putnike, ne samo za članove Star Alliance grupe. Više o pogodnostima možete pronaći na web stranici nacionalne aviokompanije.


SkyTeam

SkyTeam je druga najveća svjetska alijansa koja okuplja 19 aviokompanija i godišnje preveze preko 600 milijuna putnika u više od 1150 svjetskih destinacija. SkyTeam je osnovan 2000. godine, kao posljednje osnovana alijansa među tri najveće svjetske alijanse. Donedavno je čak pet članica SkyTeama letjelo u Hrvatsku, među kojima su bile Aeroflot, Air France, Czech Airlines, KLM i Korean Air.


Za svoje članove SkyTeam predviđa više od 10 različitih benefita koji mogu varirati ovisno o samom aerodromu gdje se usluga koristi. Primjerice SkyTeam nudi svojim članovima i mogućnost garantirane rezervacije u slučaju potpuno popunjenih letova. Također, kao i ostale alijanse nude mogućnosti prioritetnog check-ina i boardinga. Zanimljivo je što uz mogućnost prioritetnih redova za sigurnosni pregled nude i mogućnost prioritetnog reda za prolazak imigracijske službe, no naravno sve pogodnosti koje alijansa nudi ovise o infrastrukturi same zračne luke iz koje putujete.


Tijekom pandemije COVID-19 i SkyTeam je predvidio različite mogućnosti za svoje putnike koji naravno mogu varirati ovisno o specifičnoj aviokompaniji, no za to je najbolje provjeriti službene web stranice aviokompanija.


Oneworld

Oneworld je trenutno treća najveća alijansa s više od 500 milijuna prevezenih putnika godišnje. Ova alijansa osnovana je 1999. godine sa sjedištem u New Yorku i okuplja 13 aviokompanija među kojima su American Airlines, British Airways, Cathay Pacific, Finnair, Iberia, Japan Airlines, Malaysia Airlines, Qantas, Qatar Airways, Royal Air Maroc, Royal Jordanian, S7 Airlines i SriLankan Airlines. Koristeći usluge Oneworld članica možete posjetiti više od 1000 destinacija u svijetu.


Oneworld također nudi svojim članovima ovisno o statusu prioritetni check-in, boarding, baggage handling i korištenje posebnih sigurnosnih redova za uštedu vremena pri prolasku kroz zračnu luku. Za svoje članove s višim statusom nude i dodatne mogućnosti kao što su primjerice mogućnost besplatnog dodatnog komada prtljage ili njihova poznata white glove service.


Kako bi svojim putnicima izašle u susret i članice Oneworla su donijele specifične mjere zbog COVID-19 pandemije. Primjerice, Qatar Airways nudi opciju promjene datuma putovanja ili destinacije ili mogućnost zamjene kupljene karte za voucher čija je vrijednost jednaka vrijednosti karte, uz dodanu vrijednost od 10%, isključujući obvezne poreze. Također, Qatar Airways nudi i mogućnost zamjene karte za Privilege Club Qmiler ili povrat novca. Sve navedene opcije odnose se na karte izdane do 31. prosinca 2020. godine i za putovanja zakazana prije ili na sam dan navedenog roka.


Ukoliko često putujete, predlažemo vam članstvo u svim alijansama s obzirom na to da je isto besplatno, a odrađenim letovima sakupljate milje koje vam kasnije mogu omogućiti razne pogodnosti.

bottom of page