top of page

Što su go-show, no-show i standby putnici?

Ova tri termina vrlo su dobro poznata svim djelatnicima u avioindustriji. Putnicima nešto manje, no pojam no-show moguće je pronaći na svakoj kupljenoj karti. Evo o čemu se zapravo radi.

Sigurni smo da i među našim čitateljima ima putnika koji su kupili aviokartu a na dan leta se nisu pojavili u zračnoj luci. Upravo takve kompanija će nazvati no-show putnicima. No, što no-show putnik znači za aviokompaniju?


Prije svega, putnici koji se ne pojave na letu a imaju valjanu rezervaciju, razlog su zašto kompanije namjerno prodaju više karata nego što zapravo ima sjedala u zrakoplovu. No-show putnici zapravo su svakodnevica i aviokompanije žele maksimizirati svoju dobit pa vođene statistikom i iskustvom prodaju više karata, računajući da se svi putnici ipak neće pojaviti na letu. Ostavljamo sada overbooking sa strane, radi se o jednoj opširnoj temi kojom ćemo u detalje nekom drugom prilikom.


Kako no-show putnik utječe na određeni let?


Prije svega, kompanija će na letu na kojem se putnik nije pojavio imati višak hrane (meal loss). Aviokompanije na dan leta zaključuju narudžbu hrane (FMO - Final Meal Order) i zapravo se radi o vrlo jednostavnoj računici. Agent će provjeriti broj valjanih rezervacija za određeni let i naručiti točan broj jela. Radi se o vrlo malom gubitku na kratkim, regionalnim letovima, no na dalekim, prekooceanskim letovima kompanija će imati minimalno dva jela viška (večera, doručak), potencijalno i više. Kako kompanije gledaju na to da sve svoje troškove srežu na najmanju moguću mjeru, ista se pažnja pridodaje i kod naručivanja hrane, glavni je cilj optimizirati narudžbu i pokušati imati jednak broj jela koliko je i putnika u zrakoplovu.


Nakon što se zatvori prijava na određeni let (check-in), agenti zračne luke i aviokompanije jasno će vidjeti tko se prijavio (a tko nije) na isti. Danas je ovaj dio priče postao malo kompliciraniji s obzirom na to da se putnici na let mogu prijaviti preko mobilnih uređaja ili internet stranica aviokompanija, pa se zapravo točan broj putnika na letu ne zna sve dok ne završi ukrcaj (boarding) u zrakoplov. Ovdje u priču uključujemo standby putnike koji se kao “kategorija” pojavljuju u trenutku spomenutog overbookinga.


Najbolje ćemo to objasniti na primjeru. Na liniji Croatia Airlinesa iz Zagreba za München prometuje zrakoplov tipa DashQ400 kapaciteta 76 sjedala. Kompanija je za jedan let prodala 80 karata. 76 putnika se prijavilo na let, 20 online, preko mobilnog uređaja/weba, a 56 u zračnoj luci. Pri kraju prijave na let, u zračnoj luci su 4 putnika za koje nema mjesta u zrakoplovu. Ta četiri spomenuta putnika dobiti će boarding pass bez broja sjedala te će ih djelatnici uputiti na gate gdje se isti moraju javiti osoblju zračne luke ili aviokompanije. Nakon što je završio ukrcaj putnika u zrakoplov, agenti su na gateu ustanovili kako se dva putnika nisu pojavila. Dva od ona četiri spomenuta putnika sa šaltera za prijavu na let time su dobila sjedalo na letu i otputovali su prema Münchenu. Ostala dva? Oni spadaju u priču o overbookingu koju ćemo, kako smo ranije spomenuli, obraditi drugom prilikom.


U standby putnike spada i osoblje aviokompanije kao i članovi njihovih obitelji koji plaćaju vrlo niske cijene aviokarata što je jedna od najpoznatijih i najvećih pogodnosti djelatnika aviokompanija. Takvi se putnici prihvaćaju na let samo u slučaju kada na njemu ima slobodnih mjesta. Putnik koji je platio punu cijenu karte (revenue passenger) uvijek ima prednost nad standby putnikom.


Postoje i oni putnici koji se prijave na let u zračnoj luci no ne pojave se na boarding gateu, razlozi su brojni, od raznih privatnih do nemara (predugog zadržavanja u business longeu ili duty free trgovinama). Takvi će putnici biti pozvani preko razglasa na ukrcaj, te će ih agenti, ako se ne pojave na vrijeme, u zrakoplovom žargonu “skinuti s leta” pa će i oni postati no-show.


Priča se komplicira u trenutku kada takav putnik ima predanu prtljagu koja je već ukrcana u zrakoplov a agenti ga na gateu čekaju praktički do posljednjeg trenutka. I dok se čeka takav putnik, u pozadini se odvija drugi proces. Djelatnici zračne luke i aviokompanije traže njegovu prtljagu u zrakoplovu (jedan kofer između 150 ili više drugih). Kada se ista pronađe, agenti zračne luke pričekat će na informaciju da li je putnik u zrakoplovu i zatim ponovno ukrcati prtljagu, no ako se to ne dogodi prtljaga neće putovati bez putnika s obzirom na sigurnosna pravila koja jasno kažu da putnička prtljaga ne može biti u zrakoplovu ako u njemu nije i njen vlasnik.


Objasnili smo no-show i standby putnike, što je s go-show putnicima?


Definicija kaže da su to putnici s valjanom rezervacijom koji žele putovati ranijim letom. Dakle, putnik ima kartu za let prema Londonu sutradan, no u zračnoj se luci pojavio danas te želi putovati dan ranije. Ovisno o klasi, takvo nešto je moguće, uz glavni uvijet da na letu ima mjesta. Agenti će promijeniti datum putovanja i takvog putnika prihvatiti na let. Također, vratimo se na priču o hrani, taj je dio i ovdje bitan. Na kratkim, regionalnim letovima postoji šansa da ćete morati pristati na to da za vas na letu neće biti obroka, na što putnici uglavnom i pristaju s obzirom na to da moraju putovati iz nekog hitnog razloga dan (ili koji sat) ranije. Problem nastaje kada se takav putnik pojavi na šalteru za prijavu na let svega sat vremena prije polaska zrakoplova, a putuje na prekooceanskom letu. Tada će agenti morati provjeriti s cateringom zračne luke mogućnost pripreme još jednog obroka (odnosno dva ili više, ovisno o trajanju leta) i nakon potvrde prihvatiti putnika. Catering zračne luke priprema hranu za sve letove tog dana i može se dogoditi da jednostavno nema dovoljno vremena za pripremu dodatnog obroka. Go-show putnicima se smatraju i oni koji su kartu za određeni let kupili svega par sati prije tog leta. Da, i to je moguće i to se događa gotovo na dnevnoj bazi.

bottom of page