top of page

Što predstavlja OTP u zrakoplovstvu?

OTP je kratica za engleski izraz On-Time Performance. Ovaj izraz predstavlja metodu koja je široko prihvaćena u različitim granama prijevoza, a ne samo zrakoplovstvu. Ona pokazuje koliko je usluga pojedinog pružatelja usluge prijevoza uspješna u pogledu pridržavanja objavljenog rasporeda. Obično se uspješnost pridržavanja rasporeda izražava kao postotak. Što je postotak veći to znači da je više operacija, odnosno u zrakoplovstvu zrakoplovnih operacija izvršeno na vrijeme. S druge strane, što je postotak manji to znači da je manji broj zrakoplovnih operacija, odnosno letova izvršen na vrijeme.

Photo: GETTY IMAGES

U zrakoplovstvu se u pravilu smatra kako je pojedini zrakoplov na vrijeme, odnosno koji ima uspješan OTP, onaj čiji je odlazak ili dolazak unutar vremenskog okvira od 15 minuta od objavljenog vremena odlaska, tj. dolaska. Dakle, bitno je da zrakoplov poleti, odnosno sleti najkasnije 14 minuta i 59 sekundi nakon planiranog i objavljenog vremena prema rasporedu letenja. Zbog toga se i smatra kako je zrakoplov imao uspješan OTP iako je primjerice prema rasporedu dolazak bio zakazan u 17:00, a zrakoplov je zapravo došao u 17:14.


OTP igra važnu ulogu u zrakoplovstvu, budući da kašnjenja zrakoplova utječu na produktivnost zrakoplovnih tvrtki, odnosno povećavaju trošak njihovog poslovanja. Možda jedan let koji kasni ne će puno koštati zrakoplovnu tvrtku, no kad uzmemo u obzir da neke kompanije godišnje odrade 100 tisuća, 200 tisuća ili više stotina tisuća letova, onda je sasvim jasno kako na takvoj skali i najmanji trošak koji se ponavlja kumulativno dovodi do osjetnog gubitka za kompaniju. Većina zrakoplovnih kompanija koristi OTP kao metodu kojom mjeri i učinak njihovih zaposlenika te pomoću tog čimbenika nastoji povećati efikasnost svojih zaposlenika.


Druga važna uloga koju OTP igra je prepoznatljivost pojedine zrakoplovne kompanije na tržištu. Zrakoplovne kompanije se trude imati što bolji OTP kako bi demonstrirali što viši stupanj odgovornosti i pouzdanosti svojim postojećim, ali i potencijalnim putnicima te tako povećali prodaju karata. Dakle, OTP izravno utječe na zadovoljstvo putnika. Lako je zamisliti reakciju putnika koji primjerice ide na poslovni put te ima zakazani i neodgodivi sastanak, a njegov let kasni u dolasku par sati ili je možda propustio neku konekciju prema finalnoj destinaciji. Vjerojatno će taj putnik sljedeći put dobro razmisliti prilikom odabira zrakoplovne kompanije, a naročito ako ima mogućnost izbora te ako to nije prvi put da je doživio takvo negativno iskustvo.


Postoji više čimbenika koji utječu na OTP, a neki od njih su vremenske prilike, odnosno neprilike, zagušenost zračnog prometa, nezgode, ali i loša usluga zemaljskog osoblja koja radi na prihvatu i otpremi zrakoplova. Stoga, zrakoplovne kompanije ulažu znatan trud kako bi otkrile koji su glavni uzroci za loš OTP, naročito one koje često isplaćuju naknade putnicima zbog letova koji kasne.


Većina zrakoplovnih kompanija složila bi se kako je OTP od 80% ili više odličan, što znači kako je 4 od 5 letova izvršeno unutar vremenskog okvira od 15 minuta od vremena objavljenog u rasporedu letenja. Uzevši u obzir OTP, najbolji zračni prijevoznici su oni koji uspijevaju svoj OTP imati oko 90%.

Na kraju donosimo listu od 10 zrakoplovnih kompanija s najboljom OTP izvedbom na temelju vremena dolazaka u 2019. godini koju je izradila tvrtka Cirium kao jedan od vodećih svjetskih autoriteta u pogledu mjerenja OTP izvedbe. Tvrtka Cirium definira OTP tako što smatra let uspješnim ako je let izvršen te ako je zrakoplov stigao na poziciju unutar vremenskog okvira od 15 minuta od vremena određenog u rasporedu letenja. Napomenuli bismo kako smo listu za 2020. godinu preskočili, budući da će ta godina ostati u lošem sjećanju za veliki broj ljubitelja zrakoplovne industrije.


Lista 10 najuspješnijih zrakoplovnih kompanija prema OTP izvedbi u 2019. godini


1. Aeroflot (86.68% letova na vrijeme)

2. ANA (86.26%)

3. Delta Air Lines (85.69%)

4. Azul (83.53%)

5. JAL (82.82%)

6. Alitalia (81.87%)

7. Air France (81.15%)

8. Emirates (81.02%)

9. Korean Air (80.30%)

10. SAS (79.90%)

bottom of page