top of page

Što je vodeni pozdrav u zračnom prometu?

Updated: May 26, 2020

Za one koji ne znaju, a zanima ih, donosimo odgovor na ovo pitanje. Ne zna se točno gdje je i kada ovaj običaj ušao u praksu u avioindustriji, no krenuo je u pomorskom prometu, iz ceremonije krštenja brodova i obilježavanja novih pomorskih ruta. U 90tim godinama prošlog stoljeća Salt Lake City započeo je obilježavanje umirovljenja kapetana Delta Airwaysa na ovaj način, pa se pretpostavlja da se ova ceremonija u tom trenutku uvela gotovo kao pravilo u avioindustriju.

Prvi dolazak Ryanaira u ZL Rijeka

Vodeni pozdrav jest ceremonijalni događaj u avioindustriji gdje se zrakoplov po slijetanju u zračnu luku polijeva vodom iz vatrogasnih vozila. Vatrogasna vozila opremljena vodenim topovima parkirana su jedno nasuprot drugog, uglavnom uz taxiway u zračnoj luci (ponekad i prilikom ulaska zrakoplova na parking poziciju). U trenutku kada zrakoplov dođe na taxiway, dva će vozila svojim vodenim topovima stvoriti vodeni luk iznad zrakoplova i time odati priznanje nekom bitnom događaju. Vodeni pozdravi organiziraju se iz nekoliko razloga:


  • Prvi ili posljednji let određene aviokompanije u neku zračnu luku,

  • Prvi ili posljednji let određenog zrakoplova,

  • Prvi let određenog tipa zrakoplova,

  • Umirovljenje kapetana ili kontrolora leta.


Prilažemo video vodenog pozdrava posljednjem letu AirBerlina koji je 27.10.2017. otišao u avijacijsku povijest proglasivši bankrot. Otprilike od 6. minute na linku možete vidjeti kako je izgledao posljednji pozdrav ovoj kompaniji.

Vodeni pozdrav jasan je znak poštovanja, časti i zahvalnosti u avioindustriji i svi oni koji rade u ovoj industriji znaju koliko je ovaj događaj poseban. Naravno, s obzirom na to da je rijedak, događaj je interesantan i putnicima koji u zračnoj luci s terminala mogu promatrati što se događa na zračnoj strani zračne luke. Kapetani će ovaj događaj najaviti putem razglasa u putničkoj kabini nakon slijetanja kako bi putnicima bilo jasno o čemu se radi.


U hrvatskim je zračnim lukama ovaj događaj relativno čest, osobito na početku ljetnog reda letenja kada mnogobrojne aviokompanije uvode nove linije prema našim zračnim lukama.


bottom of page