top of page

Što je jetlag i kako ga se riješiti?

Updated: May 26, 2020

Daleke destinacije su postale nikad bliže u 21. stoljeću, a putovanja u najudaljenije dijelove svijeta nikad učestalija. Pitanje kako je prošao let, odnosno putovanje će prije ili kasnije dovesti i do nezaobilazne teme svakog dalekog putovanja zrakoplovom, a to je jetlag.

photo: cdn.shopify.com

Najjednostavnije rečeno, jetlag je poremećaj u organizmu izazvan dugotrajnim letom zrakoplovom kroz više vremenskih zona.

Ljudi različito reagiraju na posljedice jetlaga. Neki ga podnose teže dok drugi lakše, no one koji uistinu nisu osjetili niti jednu posljedicu jetlaga još nismo sreli. Barem za sad. Također, putovanja na istok teže se podnose nego putovanja na zapad. Ta konstatacija proizlazi iz činjenice što ljudima obično teže pada manjak sna, nego koji sat više istog. Jetlag se najčešće manifestira kao jak umor, no iskustveno govoreći često može biti popraćen i drugim fizičkim poremećajima poput nesanice ili nemogućnosti zadržavanja koncentracije.

Nažalost, sve one koji su pomislili kako se jetlag može riješiti magičnom pilulom morat ćemo razočarati. Jetlag se ne može riješiti preko noći, barem ne preko jedne noći. No postoji više načina kako se simptomi jetlaga mogu ublažiti, odnosno što pomaže organizmu kako bi ga pripremili za daleko putovanje.

Prije putovanja dobro je organizam što više odmoriti i opustiti. Postupno prilagođavajte rutinu spavanja vremenskim uvjetima destinacije. Pravila koja inače vrijede za dobar san su uvijek dobar izbor, stoga bi trebalo izbjegavati teške večere, kasno vježbanje, upotrebu elektroničkih uređaja, alkoholna pića i proizvode koji sadrže kofein.

Za vrijeme leta konzumirajte dovoljno vode, spavajte ako je vrijeme za spavanje na destinaciji, odnosno održavajte se budnim uz istezanje i hodanje ako je u destinaciji dan u tijeku. Naravno, probajte to činiti tako što nećete ometati druge putnike u njihovoj borbi s prevencijom jetlaga. Također, preporučuje se izbjegavanje prekomjerne konzumacije alkohola i pića koja sadržavaju kofein za samog leta.

Nakon što ste pristigli na krajnje odredište pokušajte se što prije prilagoditi novoj vremenskoj zoni. Koristite alarme kako ne biste prespavali dan te iskoristite dan za dnevne aktivnosti i rekreaciju pod dnevnim svjetlom. Definitivno se preporučuje izbjegavanje spavanja u bilo koje doba dana kad nastupi umor, a odlazak u krevet bi trebalo prilagoditi novoj vremenskoj zoni.


Svi članovi našeg tima putovali su u daleke destinacije iz Hrvatske (npr. SAD, Thailand, Kuba, Koreja, itd.) i osjetili smo jetlag na svojoj koži. Ukoliko idete na odmor, uvijek računajte na ovaj poremećaj koji će vam vjerojatno uzeti dan ili dva u vašoj destinaciji (ma koliko god vi bili uzbuđeni zbog vašeg putovanja, tijelo će biti umorno!).

Na kraju, treba istaknuti kako se simptomi jetlaga redovito smiruju protekom vremena, a što veći broj letova će sigurno doprinijeti i otkrivanju personaliziranih metoda nošenja s jetlagom. Stoga jednom kada se situacija u zrakoplovstvu smiri i ponovno krenemo na daleka putovanja, sretno sa ovom neizbježnom pojavom.

bottom of page