top of page

Što je callsign i čemu zapravo služi?

Updated: May 26, 2020

"Aircraft callsign" je jedinstvena identifikacijska oznaka zrakoplova. U komunikaciji između posade zrakoplova i kontrole leta koriste se jedinstvene pozivne oznake uz broj leta. Primjerice, „CROATIA 632“ se koristi za let s polazištem iz Zagreba i s odredištem u Zadru. Jedinstvene identifikacijske oznake smanjuju mogućnost greške u komunikaciji i moguće nesporazume.

Photo: aviationenglish.com

Dugo vremena su se oznake pojedinog leta poklapale sa samim pozivnim oznakama tog leta. S vremenom, kako je zračni prostor rastao, tako je rastao i broj sve sličnijih pozivnih oznaka. Zbog sigurnosnih razloga javila se potreba za što većom diverzifikacijom pozivnih oznaka.

U današnje vrijeme, sve je veći broj jedinstvenih pozivnih oznaka koje se ne preklapaju ni sa samom oznakom leta niti sa nazivima zrakoplovnih tvrtki.


Neke kompanije bile su poprilično maštovite u odabiru svog callsigna, donosimo listu naših TOP 10:

10. Velocity (hrv. brzina) – Virgin Australia

Virgin Australia je jedna od najvećih aviokompanija u Australiji te najveća aviokompanija s obzirom na broj zrakoplova u svojoj floti koja leti pod brandom „Virgin“. Svoje letove započela je 31.08.2000. pod imenom Virgin Blue s ukupno 2 zrakoplova na jednoj ruti a njen callsign u prijevodu na hrvatski jest doslovno brzina.


9. Waterski – Trans States Airlines

Regionalna aviokompanija na području SAD-a koja je letjela kao United Express i US Airways Express. Callsign Waterski prvi put je upotrebljen u ranim 80-ima. Zbog utjecaja COVID-19 na putničke zahtjeve, aviokompanija je odlučila obustaviti sve letove 01.04.2020. godine. Zadnji službeni let bio je kao United Express, let broj 4695 od Springfielda (Missouri) do Denvera (Colorado), 01.04.2020. godine.

8.  Redwood (hrv. crveno drvo) – Virgin America

Virgin America je imala svoju bazu u San Franciscu. Callsign je dobio ime po poznatoj kalifornijskoj „Redwood“ šumi. Za vrijeme samostalnog djelovanja aviokompanija je bila orijentirana na niskotarifne letove uz nešto kvalitetniju uslugu, povezujući gradove zapadne obale s ostalim velikim zračnim lukama u Americi. Dana 11.01.2018. Virgin America je odlučila nastaviti letjeti pod Alaska Airlinesom.


7.  Dynasty (hrv. dinastija) – China Airlines

China Airlines je najveći zračni prijevoznik sa Tajvana. Nalazi se u državnom vlasništvu, a sjedište joj je u Zračnoj luci Taipei Taoyuan. Tjedno imaju približno 1400 letova prema 102 grada diljem Azije, Europe, Sjeverne Amerike i Oceanije.


6.  Smart Cat (hrv. pametna mačka) – Tigerair Taiwan

Tigerair Taiwan je još jedna aviokompanija s cool callsignom koja također dolazi iz Kine, odnosno Tajvana. Ova niskotarifna kompanija nastala je zajedničkim ulaganjem China Airlinesa i Budget Aviation Holdinga. Zanimljivo je istaknuti kako je Tigerair Taiwan prvi međunarodni zrakoplovni prijevoznik koji je koristio riječ „Taiwan“ kao dio svog liverya, odnosno naziva.

5.  Bearskin (hrv. medvjeđa koža) – Bearskin Airlines

Ovaj mali regionalni zrakoplovni prijevoznik za svoje središte izabrao je Thunder Bay, u pokrajni Ontario, Kanada. Sve svoje letove obavlja kao dio Perimeter Aviationa. Jedini tip zrakoplova koji imaju u svojoj floti je Fairchild Swearingen Metroliner. Prema zadnjim podacima raspolažu s ukupno 23 zrakoplova.

4.  Cactus (hrv. kaktus) – US Airways

US Airways (bivši USAir) bila je jedna od najvećih aviokompanija u SAD-u koja je odlučila prekinuti samostalne letove, nakon što je FAA (Federal Aviation Federation) odobrila samo jednu dozvolu za letove US Airwaysa i American Airlinesa. Ime „Cactus“ su izabrali zaposlenici na glasovanju koje je organizirala sama aviokompanija. Potreba promjene callsigna nastala je zbog još jedne odluke FAA, odnosno preporuke kojom je iz sigurnosnih razloga trebalo napraviti veću diverzifikaciju callsignova između aviokompanija.

3.  Springbok (hrv. Springbok antilopa) – South African Airways

South African Airways je zrakoplovni prijevoznik u vlasništvu Južnoafričke Republike. Sjedište ovog zrakoplovnog prijevoznika je O.R. Tambo International Airport u Johannesburgu. Callsign je odabran prema istoimenoj vrsti antilope koja obitava na području Južnoafričke Republike. Valja istaknuti kako je South African Airways postao član Star Alliancea u travnju 2006. godine, čime je postao prvi afrički zrakoplovni prijevoznik koji se pridružio jednom od tri najveća svjetska udruženja zrakoplovnih prijevoznika.

2.  Shamrock (hrv. djetelina) – Aer Lingus

Ime ovog zrakoplovnog prijevoznika dolazi nam iz irskog gaelskog jezika od složenice aerolingeas što u prijevodu znači zrakoplovna flota. Aer Lingus je irski nacionalni prijevoznik, širom svijeta poznat i kao „Shamrock“. Završetkom  II. svjetskog rata uspostavljena je jedna od najprepoznatljivijih tradicija u svijetu zrakoplovstva prema kojoj se svim zrakoplovima iz flote Aer Lingusa imena dodjeljuju po nekom od irskih katoličkih svetaca.

1.  Speedbird (hrv. brza ptica) – British Airways

Naš najdraži callsign je popularni „Speedbird“. Izvorno je „Speedbird“ osmislio Theyre Lee-Elliot u 1932. godini za Imperial Airways. Ovaj dizajn je postao prepoznatljivi klasik kojeg su koristili svi njegovi kasniji nasljednici (British Overseas Airways Corporation and British Airways). „Speedbird“ kao call sign i dan danas koristi British Airways, te se nadamo kako ćemo upravo taj “nadimak” još dugo slušati u komunikaciju između zrakoplova BA i kontrole leta.


Evo snimke razgovora dva kapetana British Airwaysa, dakle oba su Speedbird no imaju drugačiji pozivni broj, svaki za svoj let:


bottom of page