top of page

Što je APU i zašto ga zrakoplovi imaju?

„Auxiliary power unit“, odnosno APU u zrakoplovnom žargonu i daljnjem tekstu, je pomoćna pogonska jedinica i služi kao dodatan izvor energije zrakoplova. U većini komercijalnih zrakoplova APU je instaliran na samom kraju zrakoplova, odnosno kod repa zrakoplova. Dakle, APU je turbinski motor koji kao i svaki mlazni motor uzima zrak, komprimira ga, dodaje smjesu goriva i pali.

APU na zrakoplovu Airbus A330-200

Iako niste na njega toliko obraćali pažnju, uvjereni smo kako ste do sad imali priliku vidjeti APU ili ste ga barem čuli dok radi. Primjerice, u hrvatskim zračnim lukama putnike se često prevozi autobusima do zrakoplova parkiranih na stajankama koje nemaju mogućnost spajanja na aviomostove. Ako ste se našli u takvoj situaciji, zaglušujuća buka koju ste čuli prilikom iskrcaja iz autobusa i ukrcaja na sami zrakoplov je zvuk koji proizvodi APU. Ovaj zaglušujući zvuk je i jedan od glavnih razloga zašto zemaljsko osoblje nosi zaštitu protiv buke dok rade oko zrakoplova.


Za podsjetnik poslušajte zvuk i pogledajte kako APU radi na linku ispod.

Zašto zrakoplovi imaju APU?


Kao što smo rekli u samom uvodu, APU je pomoćna pogonska jedinica čija je glavna svrha učiniti zrakoplov samoodrživim dok se nalazi parkiran na tlu. APU služi kako bi zrakoplovu pružio električnu energiju na tlu i omogućio dovod komprimiranog zraka za kabinu te korištenje sustava klimatizacije. Također, APU se koristi i za pokretanje samih motora zrakoplova. U većini slučajeva, APU se isključuje prije polijetanja i ponovno uključuje kada zrakoplov prilazi parking poziciji. APU se većinom koristi dok je zrakoplov na zemlji. Postoje slučajevi i kad se APU koristi u zraku i to prvenstveno zbog sigurnosnih razloga. Primjerice, APU se može koristiti kao dodatan izvor električne energije ako jedan ili više glavnih generatora zrakoplova imaju kvar za vrijeme leta. Također, APU može osigurati i komprimirani zrak te spriječiti smrzavanje trupa zrakoplova u slučaju pneumatskog kvara na glavnim motorima zrakoplova. Vjerojatno je APU i glavni razlog zašto je dozvoljeno zrakoplovima s dva motora letjeti duge prekooceanske letove.


Razlog zašto je APU često neophodan leži i u činjenici što postoji određeni broj zračnih luka koje nemaju na raspolaganju dovoljno opreme kojom bi mogli svakom pojedinom zrakoplovu omogućiti energiju potrebnu za neophodne funkcije zrakoplova dok stoji na stajanci prilikom iskrcaja i ukrcaja putnika, odnosno istovara i utovara tereta. Također, neke zrakoplovne kompanije imaju i svoje procedure koje propisuju korištenje APU jedinice u slučaju kratkog boravka na tlu.


Na kraju valja napomenuti kako sve ima svoju cijenu pa tako i rad APU jedinice. Za pogon se koristi skupo zrakoplovno gorivo. APU ovisno o modelu zrakoplova i samim uvjetima rada može zahtijevati iznimne količine zrakoplovnog goriva kako bi normalno radio. Primjerice, APU na zrakoplovu Boeing B777 može potrošiti oko 230 litara zrakoplovnog goriva po satu dok B747 može potrošiti čak i oko 400 litara zrakoplovnog goriva po satu. Stoga, većina zrakoplovnih kompanija ima vlastite procedure kada se i u kojoj mjeri koristi APU, a kada se koristi aerodromska oprema kao izvor energije za zrakoplov na tlu.

bottom of page