top of page

Šef ACI marina tvrdi da jugu nedostaje aviolinija, zbog toga trpe njihove marine?!

Novi list je u današnjem tiskanom izdanju objavio intervju s predsjednikom uprave domaćeg lanca nautičkih marina ACI, u kojem Kristijan Pavić navodi kako je rezultat u marinama na jugu Hrvatske slabiji zbog nedostatka avionskih linija.

U današnjem izdanju Novog lista možete pročitati intervju s predsjednikom uprave ACI marina, Kristijanom Pavićem. Između ostalog, gospodin Pavić izjavljuje kako je poslovni rezultat u marinama na jugu Hrvatske slabiji od očekivanog zbog nedostatnog broja avionskih linija što se nikako ne može smatrati točnim.


Izjavu prenosimo u cijelosti a ona glasi: "Rezultati za prvih šest mjeseci pokazali su da smo na putu povratka ka rezultatima iz 2019. godine. Iz rezultata koje vidimo u srpnju i kolovozu, možemo biti zadovoljni ostvarenim brojkama, iako na razini cjelokupnog sustava ACI marina još uvijek nismo u potpunosti na razini 2019. godine, ali smo blizu. Treba naglasiti da su marine na sjevernom dijelu Jadrana ostvarile čak i bolje rezultate nego 2019. godine, dok one na jugu plaćaju cijenu nedostatka avionskih linija i smanjenja broja plovila u charter floti koje vidimo na razini cijele države."

Već i šira javnost zna da je u vrijeme globalne pandemije zračni promet bio na koljenima, u vrijeme lockdowna postojalo je tek 10-tak redovnih međunarodnih linija iz Hrvatske, no to je odavno stvar prošlosti. Zračni promet se oporavlja brže od očekivanog, što je ujedno stvorilo probleme i ove ljetne sezone zbog nedostatka radnika u samom sektoru, no broj linija i tjednih operacija je u naglom porastu u odnosu na prethodne dvije ljetne sezone.


Valja iznijeti podatak kako je Split ovog ljeta povezan s više od 90 odredišta, vikendom bilježi više od 200 operacija zrakoplova, dok Zračna luka Zadar ovog ljeta niže rekordne rezultate, prešavši brojke i iz 2019. godine.


Split je ovog mjeseca prešao i brojku od 2 milijuna putnika, samo prošlog mjeseca kroz ovu je zračnu luku prošlo gotovo 650 tisuća putnika. Dodamo li tome i Zračnu luku Dubrovnik, koja je također na putu oporavka, no nešto sporijem u odnosu na Split i Zadar, zaista je teško za shvatiti kako to marine na jugu Hrvatske ostvaruju slabije rezultate zbog nedostatka avionskih linija.


Tražiti izliku u sektoru koji se naglo oporavio od spomenute krize zaista nije opravdanje. Šteta samo što gospodinu Paviću nitko u spomenutom intervjuu nije uzvratio protupitanjem na ovu temu, krivca za lošije rezultate svakako treba tražiti negdje drugdje, nikako ne u broju linija, tjednih operacija i općenito ponudi zračnog prometa.

bottom of page