top of page

Češka nacionalna aviokompanija odlazi u povijest?!

Czech Airlines, nacionalni prijevoznik Češke Republike, uskoro bi mogao otići u povijest.

Ova poznata aviokompanija, osnovana prije nešto više od 98 godina, uskoro bi mogla prekinuti sve redovne operacije i proglasiti bankrot.


Upravo je to prije nekoliko dana učinio praški sud iz razloga jer kompanija ne podmiruje svoje obveze i ima generirano dugovanje od gotovo 70 milijuna eura prema dobavljačima i putnicima.


Sada već davne 2013. godine južnokorejski Korean Air kupio je veći udio dionica u češkoj aviokompaniji s ciljem stvaranja većeg broja konekcija i svojevrsnog vlastitog "čvorišta" u Pragu. Czech Airlines tada je od Korean Aira preuzeo i jedan širokotrupni zrakoplov tipa A330-300 te je otvorio i long-haul liniju Prag - Seul - Prag, no korejski investitori 2017. godine odlučili su prodati svoj udio u vlasništvu, nezadovoljni rezultatima u poslovanju. Po izbijanju globalne pandemije Czech Airlines je ukinuo svoju jedinu long-haul liniju te vratio širokotrupni A330 Korean Airu.

Kreditori Czech Airlinesa imaju rok do svibnja - hoće li financirati povrat akumuliranog dugovanja ili će sud ići u rasprodaju imovine ove aviokompanije.

Kompanija trenutno duguje 30 milijuna eura svojim dobavljačima, te oko 38 milijuna eura putnicima, uglavnom kompenzacija za otkazane letove.

Czech Airlines nema redovnih linija prema Hrvatskoj, u ljetnom redu letenja prema Hrvatskoj prometuje Smartwings, dok je kompanija zadnji put u ljeto 2019. godine prometovala na redovnoj liniji između Praga i Zagreba. U ljetnom redu letenja za strane touroperatore prometovala je i na charter linijama prema Rijeci i Braču.


Financijski problemi ove aviokompanije nisu nastali u vrijeme pandemije, no izgledno je da će kriza uzrokovana COVID-19 biti posljednji udarac za Czech Airlines.

bottom of page