top of page

Češka

Updated: Aug 24, 2021

Ulazak u Češku ovisi od 9. srpnja 2021. g. o aktualnim epidemiološkim pokazateljima koje ažurira Ministarstvo zdravstva Češke Republike svakog ponedjeljka, na temelju prethodno objavljenih podataka Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, a koji se u Češkoj primjenjuju od ponedjeljka do nedjelje. Istodobno bude objavljen popis zemalja s niskim, srednjim i visokim rizikom od zaraze COVID-19, na češkom jeziku (Seznam zemí nebo jejich částí s nízkým, středním a vysokým rizikem nákazy onemocnění covid-19). Republiku Hrvatsku pronaći ćete pod nazivom „Chorvatská republika“.


Sukladno navedenim pokazateljima češkog Ministarstva zdravstva:

PUTNICI IZ ZEMALJA S NISKIM RIZIKOM („ZELENA ZONA“) dužni su prije putovanja popuniti online obrazac www.prijezdovyformular.cz i pri ulasku posjedovati:

  • nacionalni certifikat o završenom cijepljenju izdan u državi članici EU, ako je proteklo minimalno 14 dana od primitka druge doze, odnosno primitka doze cjepiva koje se prima u jednoj dozi, ili

  • certifikat o preboljenju COVID-19, pri čemu ne smiju pokazivati kliničke znakove bolesti COVID-19, ili

  • pismenu potvrdu da su preboljeli COVID-19, izdanu na engleskom ili češkom jeziku od liječnika u državi članici EU-a, s pečatom i identifikacijskim podacima liječnika uključujući telefonski broj, da ne pokazuju kliničke znakove bolesti COVID-19, da su bolovali od COVID-19, da su nakon pozitivnog PCR testa proveli odgovarajuće vrijeme u samoizolaciji sukladno mjerama države članice EU-a u kojoj su bolovali te da je od datuma prvog pozitivnog PCR testa prošlo minimalno 11 dana i maksimalno 180 dana, ili

  • negativan rezultat antigenog testa na COVID-19, napravljen kod akreditiranog pružatelja zdravstvenih usluga, ne stariji od 48 sati od datuma testiranja, ili

  • negativan rezultat PCR testa na COVID-19, napravljen u akreditiranom laboratoriju, ne stariji od 72 sati od datuma testiranja.

Češki državljani i članovi njihovih obitelji s dozvolom privremenog boravka u Češkoj koji putuju s njima, državljani EU s dozvolom privremenog boravka u Češkoj i svi stranci s dozvolom stalnog boravka u Češkoj mogu test obaviti u roku od 5 dana nakon dolaska u Češku.


Od obveze online najave i testiranja, odnosno cijepljenja izuzeta su djeca mlađa od 6. g. i zatim radnici u međunarodnom prijevozu uz odgovarajuću potvrdu, osobe čije mentalne sposobnosti ili trenutno mentalno stanje ne dopuštaju testiranje, uz potvrdu na engleskom jeziku izdanu od liječnika u državi članici EU, radnici kritične infrastrukture čiji je ulazak u interesu Češke, policajci koji vrše dužnost pratnje te osoblje diplomatskih misija u Češkoj i članovi obitelji diplomata, nositelji diplomatskih putovnica i djelatnici međunarodnih organizacija registriranih pri Ministarstvu vanjskih poslova Češke koji će u Češkoj boraviti manje od 72 sata.


Od obveze online najave i testiranja, odnosno cijepljenja izuzeti su također državljani EU i svi stranci s dozvolom boravka u Češkoj u tranzitu preko Češke kopnenim putem (maksimalno trajanje tranzita iznosi 12 sati), odnosno koji su Češku napustili kopnenim putem na maksimalno 12 sati ili su doputovali u Češku na maksimalno 12 sati, odnosno koji su kopnenim putem otišli u susjedne zemlje na maksimalno 24 sati ili su iz susjednih zemalja doputovali u Češku na maksimalno 24 sati.


Češki državljani i članovi njihovih obitelji s dozvolom privremenog boravka koji putuju s njima, državljani EU s dozvolom privremenog boravka u Češkoj i svi stranci s dozvolom stalnog boravka u Češkoj koji su pozitivno testirani manje od 14 dana prije planiranog ulaska u Češku, dužni su samo popuniti online obrazac www.prijezdovyformular.cz. Pri putovanju u Češku i na putu kroz Češku do odredišta dužni su izbjegavati korištenje javnog prijevoza, ukoliko je to moguće, po dolasku obavijestiti o pozitivnom testu mjesno nadležnu županijsku higijensku postaju te nakon dolaska provesti u samoizolaciji minimalno 3 dana nakon prestanka simptoma COVID-19, ali ujedno minimalno 14 dana od datuma pozitivnog testa.

bottom of page